KRITISERER ESPEN BARTH EIDE. Jan Arild Snoen er journalist og kommentator i Minerva. FOTO: Pressefoto
KRITISERER ESPEN BARTH EIDE. Jan Arild Snoen er journalist og kommentator i Minerva. FOTO: Pressefoto
- Jeg synes dette er skuffende, men burde kanskje ikke være så overrasket, sier kommentator Jan Arild Snoen i tidsskriftet Minerva om tidligere utenriksminister Espen Barth Eides rolle i den forrige regjeringens forsøk på et hemmelig forlik med Kina, som Dagens Næringsliv beskrev i tirsdagsavisen.

I et blogginnlegg på Minervanett (ekstern lenke) betegner Snoen den tidligere utenriksministerens opptreden som "Feighet i annen potens"

"Ifølge DN ville vår tidligere utenriksminister krype for kineserne samtidig som han førte det norske folk bak lyset", skriver Snoen blant annet.

Jugekors

Dagens Næringsliv skriver at Stoltenberg-regjeringen før stortingsvalget ifjor hadde fått utarbeidet en hemmelig tekst - et "non-paper" - som Kina skulle oppfatte som en tilstrekkelig innrømmelse, etter fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Planen var at det parallelt skulle formuleres en annen tekst som var ment å offentliggjøres. Helt i sluttfasen valgte Stoltenberg å sette foten ned for formuleringene i det hemmelige dokumentet, som primært var utarbeidet under utenriksminister Espen Barth Eides ledelse.

Les historien her (krever innlogging).

- Med forbehold om at dette er riktig, og det ser ut som DN har gjort en grundig jobb, er dette ganske skandaløst. Dette dobbeltsporet, der man taler med to tunger og sier en ting til opinionen og noe annet til kineserne, dette jugekorset, det synes jeg er ganske alvorlig for tilliten til politikere, sier Snoen til DN.

- Mener du det er uvanlig at det foregår hemmelige politiske prosesser som dette?

- At det er underhåndensamtaler og forsøk på å komme frem til noe som glatter over motsetninger, er ikke overraskende. Men at kineserne vil ha et hemmelig dokument skriftlig, er overraskende. Man snakker også om "non-paper" i EU, men det er som en uforpliktende del av en prosess, og det er ikke meningen at det skal være konkluderende. I dette tilfellet er det snakk om at en konkluderer i et hemmelig notat. Det er ytterst problematisk. Særlig når du skal fremsette et annet budskap i offentligheten overfor dem som har valgt deg, sier Snoen.

- Men nå ble jo ikke dette noe av?

-  Det tjener Stoltenberg til ære. Jeg tror Stoltenberg kom til at dette ble for mye. Jeg er glad for at Stoltenberg gjorde det han gjorde og stoppet dette.

 

Espen Barth Eide har ikke vært tilgjengelig for kommentar tirsdag.

Les også:
Kina-ekspert: - Det finnes ingen håndbok for å løse denne konflikten
– Her snakker alle tre eller fire språk
First House og hjelpeløshetens tempeldans (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.