Det forventes høyt salg ut året av de nye Iphone 6-modellene som skal lanseres av Apple førstkommende tirsdag. I motsetning til fjorårets modell er dette en ny modell og ikke bare en oppgradering. Skjermen forventes å være større på de to modellene som forventes.

Taiwan vinner

Smarttelefonen vil sannsynligvis også ha funksjoner som gjør den til en elektronisk lommebok med innebygd støtte for ulike kredittkort. Modellen vil fungere som en datasentral for kroppsnære produkter som Apple har under utvikling, blant annet en smartklokke med innebygde sensorer.

Utviklingen av Apple-produktene skjer i all hovedsak ved selskapets hovedkontor i California. Men det er asiatiske selskaper som står for nesten alt av komponenter og selve produksjonen skjer ved taiwanskeide fabrikker i Kina.

Finansinstitusjonen Bank of America Merrill Lynch har foretatt beregninger som viser at Iphone 6-lanseringen vil bidra til 0,4 prosentpoeng av den taiwanske økonomiske veksten i 2014.

For en økonomi som forventes å vokse med rundt tre prosent i år er dette et betydelig bidrag.

- Iphone-lanseringen vil bidra mer i år enn tidligere for den taiwanske økonomien. Dette skyldes at Taiwan Semiconductor har fått en mer verdifull kontrakt, sier økonom Marcells Chow hos finansinstitusjonen til Financial Times.

Eksportvekst for Kina og Taiwan

Fra august til oktober i år forventes det at Iphone stå for to prosent eksportvekst for Taiwan og en prosent for den kinesiske eksporten.

- Disse tallene er ikke lave. Eksportveksten i Kina og Taiwan har vært på kun 4,9 og 4,4 prosent. Så et bidrag på en til to prosentpoeng er ikke ubetydelig, sier økonom Ting Lu, som står bak rapporten.

Taiwanske underleverandører leverer komponenter verdt 155 kroner til hver Iphone-modell. Iphone 5S bidrar til rundt 50 kroner til den kinesiske verdiskapningen. Dagens Iphone-modell selges for i gjennomsnitt 4700 kroner.

- Ikke alle taiwanske komponentleverandører til Iphone 6 vil bidra til den taiwanske eksporten. Årsaken er at de allerede har flyttet produksjonen til Kina, ifølge Lu.

Forventer rekordsalg

I rapporten fra banken vises det til at det har vært en svekkelse i produksjon og salg av smarttelefoner fra andre smarttelefonprodusenter siden i sommer. Dette tyder på at det vil bli en høy etterspørsel etter de nye Iphone-modellene og Apple kan ta markedsandeler.

Til tross for at Iphone 6 kun vil være i salg et par uker i slutten av tredje kvartal, tror Bank of America Merrill Lynch at kundene vil flokke til Apple-forhandlerne.

Ting Lu har oppjustert bankens salgsprognoser for tredje kvartal til 37 millioner enheter – 8,8 prosent høyere enn i fjor. Fjerde kvartal har alltid vært det viktigste for Iphone-salget og Lu forventer at Apple vil selge 63 millioner enheter i neste kvartal.

Dette er 23,5 prosent flere enn etter lanseringen av Iphone 5S i fjor og vil bli et rekordkvartal.

Ifølge Reuters har Apple hatt problemer med å skaffe tilveie nok skjermer for de to nye modellene. Bank of America Merrill Lynch tror Iphone 6 med 4,7 tommers skjerm komme i salg i september. Den større modellen med 5,5 tommers skjerm kommer først i desember.

Australia holder koken

Den australske økonomiske veksten svekket seg i andre kvartal til 0,5 prosent sammenlignet med årets tre første måneder hvor veksten var 1,1 prosent. Dette ga en årsjustert vekst på 3,1 prosent. Årsaken er blant annet en sterkere australsk valuta og lavere priser på råvarer.

Den australske økonomien er fortsatt svært avhengig av råvaresektoren.

- Det er det samme spørsmålet som kan stilles som det alltid har vært: «hva vokser utenfor gruvesektoren?» Det er et godt spørsmål, men svaret er «ikke mye», sier sjeføkonom Stephen Walters hos JPMorgan Chase til Bloomberg.

Sist Australia var i en resesjon var på begynnelsen av 1990-tallet. Det er faresignaler i økonomien. Råvareprisene har falt i år, etterspørselen fra asiatiske land vokser ikke like mye som tidligere og arbeidsledigheten har økt til det høyeste på 12 år.

De børsnoterte selskapene fikk en resultatsvekkelse på 6,9 prosent i andre kvartal – det største fallet på fem år. Samtidig fortsetter eiendomsprisene å øke. Dette er delvis styrt av kinesiske investorer som jakter på bolig i Australia.

Husholdningene økte forbruket med 0,5 prosent sammenlignet med første kvartal. Dette bidro til over halvparten av den økonomiske veksten i tremånedersperioden.

Høyere aktivitet i Kina

En ny undersøkelse viser at det er høy aktivitet i den kinesiske tjenestesektoren. HSBC or Markel Economics inkjøpssjefsindeks for tjenestesektoren viser en måling på 54,1 for august – over fire punkter høyere enn juni. En måling på over 50 viser høyere aktivitet.

Også i produksjonsindustrien er det en svak vekst, viste to ulike målinger tidligere denne uken.

Tjenestesektoren stod for 46,6 prosent av den kinesiske økonomien i første halvår. Dette er 1,3 prosentpoeng høyere enn for ett år siden.

Markedene

Det er bred oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag – ledet av de største børsene. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er på det høyeste siden i fjor vår og Nikkei-indeksen har ikke vært høyere siden i vinter.

Hovedårsaken i Kina er den solide innkjøpssjefsindeksen fra tjenestesektoren for august. I Japan har valutaen fortsatt svekkelsen fra tidligere denne uken, noe som vil slå positivt ut for eksportører med produksjon i Japan.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15819,56 (0,95%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 25036,48 (1,15%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2279,29 (0,58%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2050,89 (-0,03%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9436,2 (0,39%)

India, BSE Sensex: 27123,46 (0,38%)

Thailand, SET Index: 1575,43 (0,43%)

Singapore, Straits Times Index: 3334,73 (0,19%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1859,51 (-0,44%)

Indonesia, Composite Index: 5220,12 (0,35%)

Filippinene, SE Composite: 7203 (1,34%)

Australia, All Ordinaries: 5659,9 (0,05%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no