Obama-administrasjonen avslo torsdag en søknad fra Norwegian som ville gitt en umiddelbar tillatelse til å begynne langdistanseflygingene mellom Europa og USA, mens behandlingen av en permanent flytillatelse fortsatt er under behandling, skriver abcnew.co.com.

Norwegian skriver i en pressemelding dagens beslutning fra Det amerikanske transportdepartementets (DOT) innebærer at departementet vil bruke enda mer tid på å behandle søknaden om en permanent flytillatelse for datterselskapet Norwegian Air International (NAI). NAI som fikk sin irske driftstillatelse i februar.

Utsettelsen kan ifølge NTB ta opptil et halvt år.

I mellomtiden vil alle langdistanseflyginger mellom Europa og USA gå som normalt, opplyser flyselskapet.

Både det amerikanske og det europeiske transportarbeiderforbundet gikk forrige uke ut og advarte USA om et mulig hull i Norwegians sikkerhetsklarering av kabinpersonale. Forbundene hevder at det ikke kan dokumenteres at Norwegians asiatiske kabinpersonale har gått gjennom den samme utvidede bakgrunnssjekken som amerikansk og europeisk flypersonell er pålagt. Dette strider med kravet om utvidet bakgrunnssjekk av alt mannskap, ifølge forbundene.

Kravet ble innført i kjølvannet av terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Norwegian skriver at det forventer at amerikanske myndigheter følger Open Skies-avtalen mellom Europa og USA og godkjenner en søknad som har ligget altfor lenge til behandling. NAI er et fullverdig EU-selskap.

- Norwegian forventer at DOT gjennomskuer alle falske anklager og de massive kampanjene for å stoppe oss - både fra konkurrenter og fagforeninger. Norwegian gjør akkurat hva Obama-administrasjonen ønsker; skaper en rekke nye arbeidsplasser og bidrar til økt turisme og vekst i turistindustrien, sier Asgeir Nyseth, administrerende direktør i NAI i en pressemelding.

- Det er uheldig at amerikanske myndigheter ytterligere forsinker søknaden vår som har ligget til behandling i over seks måneder. Vi ser fram til å besvare alle nye spørsmål departementet måtte ha, slik at vi kan motta permanent flytillatelse uten enda flere utsettelser, sier Nyseth.

Les også:

Transportunioner advarer USA mot Norwegian

Mobiliserer mot Kjos dnPlus

Ny Norwegian-base på Gatwick  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.