Mandag kuttet Sparebank 1 Telemark boliglånsrenten til rekordlave 2,95 prosent nominelt, med en effektiv rente på 3,03 prosent.

– Vi har ikke talt opp eksakt ennå, men vi har helt sikkert blitt kontaktet av mer enn 100 potensielle kunder. De første telefonene kom inn litt over syv i morges. Dette er moro, sier Peter P. Prebensen, viseadministrerende direktør i banken.

Tidobling

Vanligvis får banken 7–12 lånehenvendelser daglig.

– Så vi kan helt sikkert snakke om en tidobling, sier Prebensen.

For å nyte godt av tilbudet som gir en effektiv rente på 3,03 prosent, må kunden være under 34 år og såkalt totalkunde i Sparebank 1 Telemark. Renten for dem over 34 år vil fra i dag være 3,25 prosent.

I tillegg må kunden ha «en viss tilknytning» til Telemark.

Årsaken til rentekuttet er hard konkurranse om lånekundene i grenlandsområdet, særlig unge førstegangskjøpere. I tillegg påpekte Prebensen til Dagens Næringsliv på lørdag at bankene tjener relativt godt på boliglån for tiden.

– Vi er godt rustet mot myndighetenes kapitalkrav, og da er det på tide at våre kunder får glede av det, sa Prebensen til Dagens Næringsliv lørdag.

Ser til konkurrentene

På sammenlignbare lån tilbyr storbankene DNB og Nordea nå en rente på henholdsvis 3,45 og 3,4 prosent.

Flere analytikere Dagens Næringsliv har snakket med den siste tiden forventer at også andre aktører etterhvert vil sette ned boliglånsrenten.

– Hvor lenge kan DNB fortsette å tilby rentebetingelser som er nesten et halvt prosentpoeng dårligere enn det markedslederne tilbyr?

– Vi vurderer til enhver tid våre betingelser opp mot konkurrentenes tilbud. Slik er det også nå, sier Espen Brynsrud, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Konkurrenten Nordea forteller at den vurderer den enkelte kunde ved hvert tilfelle.

– Våre listepriser er veiledende og hvilke rentebetingelser du får tilbud om avhenger av din betjeningsevne, økonomiske situasjon og hvor mye du har behov for å låne, svarer kommunikasjonssjef Unni Strømstad i Nordea. 

Varierer fra kunde til kunde

– Hva er årsakene til at storbankene ikke kan tilby tilsvarende betingelser som Sparebank 1 Telemark ?

– Våre kunder har ofte et sammensatt behov for tjenester og vi kan tilby hele bredden fra eksempelvis rådgivning, finansiering, korttjenester, forsikring til eiendomsmegling, sier Brynsrud, som også poengterer at DNB har valgt å satse tungt på tilgjengelighet og kundeservice.

– Vi ser på den totale økonomiske situasjonen til hver enkelt kunde før vi gir vårt tilbud. Derfor vil rentebetingelsene hos Nordea variere fra kunde til kunde, sier Strømstad.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.