Kværner- styret har satt oljeserviceselskapet i spill. Onsdag morgen meldte styret at de ser på ulike strategiske muligheter for selskapet, blant annet nye industrielle partnerskap og endringer i eierstruktur.

 

- Vi er åpne for alt, sier Jan Arve Haugan i Kværner til DN på spørsmål om mulige kinesiske eiere.

Viktig for internasjonal vekst

Så sent som i juli var Haugan i Qingdao i Kina i forbindelse med at konsernet etablerer et joint ventureselskap (delt eierskap) med Kinas største verftskonsern, statsdominerte China Offshore Oil Engineering (COOEC).

-  Partnerskapet er viktig for Kværners fremtidige internasjonale vekst, i tillegg til den videre utviklingen av kostnadseffektive leveringsmodeller, sa konsernsjef Haugan da avtalen ble kjent.

Les: Kværner etablerer globalt brohode med kinesisk selskap

Sikre på at kundene vil ha Kværner

Haugan sitter inne på et mørkt og kaldt styrerom på Holmenkollen Park Hotel. Rundt lunsjtider skal han holde et innlegg på Pareto-konfernansen, hvis ikke noe annet mer prekært dukker opp.

Aktørene på Oslo Børs syns åpenbart at det som skjer i Kværner er veldig spennende. Aksjekursen steg umiddelbart fra start onsdag. og ved 10-tiden er aksjen opp 9,3 prosent til 11,75 kroner.

- Vi ser at vi er i stand til å levere på tid, vi leverer god kvalitet og vi er helt sikre på at det er noe kundene også kommer til å etterspørre i fremtiden, sier Haugan.

Vil ikke spekulere

Kværner har jobbet med å styrke konkurransekraften over lengre tid. Haugan ser dagens melding nye strategiske muligheter som et ledd i den prosessen, men at dette er starten på en ny fase. På spørsmål om Kværner har norske eiere om tre år, svarer han følgende:

- Det kan vi ikke spekulere i, sier Haugan til DN.

Eier fire av ti aksjer

Den største eieren i Kværner er Aker Kværner Holding, med 41 prosent av aksjene. Kjell Inge Røkke eier 70 prosent av Aker Kværner Holding og Staten 30 prosent.

Nest største aksjonær finnes bak kontoen JP Morgan Chase Bank, mens  SEB sitter på tredje største aksjepost.

Følg aksjemarkedet på DN.nos børs og markedssider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.