KOMMENTAR

STOCKHOLM: Ifølge tre valgdagsundersøkelser ligger Sverige an til å bli akkurat så uregjerlig de neste årene som meningsmålerne har varslet.

De rødgrønnne partiene, Sosialdemokratene, Venstrepartiet og Miljøpartiet får større oppslutning enn de borgerlige partiene som inngår i dagens regjeringsallianse. Dermed har statsminister Fredrik Reinfeldt meldt at han vil gå av. Men de rødgrønne partiene får ikke noe flertall i Riksdagen. De innvandringskritiske Sverigedemokratene blir liggende på vippen og er valgets store vinnere. Det er også uklart om partiet Feministisk Initiativ vil komme inn. I STVs måling ligger de nøyaktig på fire prosent, sperregrensen. Men selv med femninistenes støtte vil ikke den sannsynlige neste statsministeren, Stefan Löfven ha noe flertall i Riksdagen.

Sverigedemokratene ligger på vippen også i dagens Riksdag. Forskjellen er at partiet i de aller fleste splittende saker har stemt med de borgerlige. Nå blir det viktig komplisert.

Det kan ta tid før Sverige får noen ny regjering. Löfven vil sannsynligvis forsøke å lokke et eller flere av sentrumspartiene til å støtte en ny regjering. Det vil ikke bli enkelt, ettersom henholdsvis Centern, Kristdemokratene og Folkpartiet har stått last og brast med den borgerlige alliansen i valgkampen. Uansett vil ha et betydelig problem med å finne en felles plattform,  hvis han samtidig skal ha med Venstrepartiet, SVs søster.

Valgdagsmålingene er usikre. Tidligere har Sverigedemokratene blitt undervurdert, mens Feministisk initiativ har fått større støtte enn meningsmålerne har spådd. Byråene sier imidlertid at de har justert sine metoder.

Oppslutningen om Sverigedemokratene (SD) varier på de ulike valgdagsmålingene, men ligger uansett an til å bli Riksdagens tredje største parti, og har gjennom valgkampen vunnet kampen med Miljøpartiet om denne posisjonen. Dette har skjedd tross en massiv mediekampanje mot partiet, ledet av den borgerlige avisen Expressen. Analytikere peker på at partiet er det eneste alternativet for svenske velgere som ønsker en mer restriktiv innvandringspolitikk. Sverige har Europas mest liberale politikken for å ta imot asylsøkere og flyktinger, og vil i år ta imot rundt seks ganger så mange som Norge.

Trøsten for sosialdemokratenes Stefan Löfven er at med i overkant av 30 prosent av stemmene ligger partiet an til å gjøre det omtrent som for fire år siden. Enkelte meningsmålinger de siste dagene har vist at partiet kunne gjøre sitt dårligste valg på hundre år.

Uansett ligger Sverige an til å få en statsminister med et historisk svakt politisk mandat.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv.

 

Les også:

Tjente 51 millioner på si

USA vil nå høyeste oljeproduksjon på 45 år

Et skrekkeksempel på hvordan en kampanje kan bomme

Slik unngår du skilsmissekrangel(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.