Veksten i den kinesiske industriproduksjonen har falt til det laveste nivået siden finanskrisen rammet for seks år siden. Kina-økonomer venter på at myndighetene skal våkne opp.

Senest i forrige uke gjentok Kinas statsminister Li Keqiang at den kinesiske økonomien er inne i en stabil fase. Den økonomiske veksten havnet på rundt 7,5 prosent i første halvår og denne veksttakten er det inntil nylig blitt forventet ville fortsette gjennom andre halvår.

 

En vekker for myndighetene

Nye nøkkelstatistikker fra juli og august tyder på at aktiviteten ikke er høy nok til at vekstmålet kan nås hvis dette fortsetter. Kredittveksten stupte i juli og også i august var den lavere enn forventet. Nye delstatistikker i helgen tegner et bilde av en økonomi med betydelige utfordringer.

Elektrisitetsproduksjonen, som både statsministeren og presidenten har sagt er en av de viktigste indikatorene de følger, falt med 2,2 prosent i august.

Industriproduksjonen økte med 6,9 prosent i august sammenlignet med i fjor – nesten to prosentpoeng lavere enn hva som var forventet fra kobbelet av økonomer og analytiker som følger den kinesiske økonomien tett. I juli økte industriaktiviteten med ni prosent.

- Jeg tror at veldig snart vil de innse realitetene. Hvis det ikke skjer vil veksten avta raskere enn forventet. Dette er nok en vekker for myndighetene, sier analytiker Shen Jianguang hos Mizuho Securities Asia i en kommentar.

Han tror at det haster. Sist veksten i industriaktiviteten var på et tilsvarende nivå – høsten 2008 – kom kinesiske myndigheter på banen med en tiltakspakke på over 520 milliarder dollar. Det forventes ikke å skje nå.

Shen, og andre Kina-eksperter, tror det vil komme målrettede tiltak for å stabilisere økonomien.

- De må foreta seg noe. Hvis vi ikke ser en bedring i eiendomssalget i september vil dette være svært dårlige nyheter. Eiendomsutviklerne vil kutte i nye investeringer og det forverre situasjonen. De må komme på banen med nye tiltakspakker. Hvis dette ikke skjer – hvordan skal de klare å opprettholde en 7,3 prosent økonomisk vekst, spør Shen.

 

Venter på nye eiendomsfall

Boligsalget i Kina falt med 10,9 prosent i årets åtte første måneder til 2980 milliarder yuan (2900 milliarder kroner). Eiendomsutviklerne over store deler av Kina sitter med boliger og leiligheter de ikke får solgt. Bankene har innført restriksjoner på nye utlån.

Rundt 30 byer og store kommuner har innført egne tiltak for å få fart på eiendomsmarkedet, blant annet fjerne tidligere begrensninger på kjøp av flere boliger da dette ble sett på som spekulativt og sendte prisene ytterligere opp.

Lettelsene har ikke hjulpet stort. Årsaken er at potensielle kjøpere med tilgang på egenfinansiering sitter på sidelinjen og venter på at boligprisene skal falle ytterligere.

- Myndighetene må foreta seg mer for å unngå en hurtig svekkelse av den økonomiske veksten. Vi tror ikke at myndighetene vil bruke massive tiltak for å støtte opp rundt den økonomiske aktiviteten. Vi tror det vil skje via en raskere gjennomføring av strukturelle reformer – i finanssektoren, statseide selskaper og prisreformer i energi, farmasi og helsetjenester, sier økonom Zhang Fan hos CIMB til Wall Street Journal.

 

Venter på myndighetene

September og oktober måned er det to viktigste salgsmånedene av eiendom i Kina. Kina-økonomer tror at de neste ukene vil bli avgjørende for den verdens nest største økonomi.

- Statsminister Le Keqiang prøver å fortelle at alt er bra og at det er toleranse for en svakere økonomisk vekst. Hvis svekkelsen fortsetter en måned eller to til tror jeg ikke de vil stå rolig. De kan komme til å velge et bredere kutt i reservekravene til bankene eller kutte renten. De kan forholde seg rolig en måned til, sier Kina-økonom Ma Xiaoping hos storbanken HSBC.

Stålproduksjonen økte med kun en prosent i august, ifølge National Bureau of Statistics og har økt med kun 2,6 prosent hittil i år.

En undersøkelse fra Pew Research Center viser at kineserne er de mest optimistiske på vegne av sitt eget lands økonomi. Kina har opplevd kontinuerlig økonomisk vekst i flere tiår og en hel generasjon har vokst opp med en gjennomsnittlig årlig økonomisk vekst på rundt ti prosent.

- Folk føler nok at det er vanskelig å innse at det pågår endringer, til tross for at det er bevis for at dette skjer. De fleste forventer at fremtiden vil bli som den har vært og føler det er vanskelig å forstå at det er ved et vendepunkt, sa sjefstrateg Patrick Chovanec hos Silvercrest Asset Management til CNBC.

 

Privatiserer 30000 bensinstasjoner

Det kinesiske olje- og energiselskapet Sinopec vil selge nesten 30 prosent av aksjene i salgs- og markedsføringsselskapet SinopecSales for vel 100 milliarder kroner.

Kjøper av aksjene er 25 «strategiske partnere», blant annet internettselskapet Tencent, ifølge en pressemelding. Ingen av investorene vil eie mer enn 2,8 prosent av aksjene i selskapet som foreløpig ikke skal børsnoteres.

SinopecSales driver over 30500 bensinstasjoner i Kina og rundt 23000 småutsalg som konkurrerer med 7-Eleven.

 

Delprivatisering i India

Den indiske regjeringen gjør klar nedsalg av aksjer i de de tre store statskontrollerte selskapene Oil and Natural Gas Corporation, Coal India og NHPC.

Dette er en del av den økonomiske plattformen til Indias nye statsminister Narendra Modi. Det er stor motstand i fagforeningene mot at staten selger seg ned.

Nedsalget på mellom fem og 12 prosent av aksjene i hvert av de tre selskapene skal bidra til å redusere budsjettunderskuddet til 4,1 prosent av bruttonasjonalprodukt i budsjettåret 2014-15.

 

Markedene

De økonomiske delstatistikkene fra Kina skremmer investorer i Asia på mandag med en nedgang ved de fleste aksjemarkedene og sender nøkkelindeksene ned.

USAs finansminister Jacob Lew har advart sin kinesiske kollega i et brev om at de mange etterforskningene som er igangsatt mot utenlandske selskaper i Kina kan få alvorlige konsekvenser, ifølge MarketWatch.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15948,29 (0,25%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24392,62 (-1,11%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2327,6 (-0,19%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2038,87 (0,23%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9216,21 (-1,16%)

India, BSE Sensex: 26917,35 (-0,29%)

Thailand, SET Index: 1578,55 (-0,15%)

Singapore, Straits Times Index: 3334,06 (-0,40%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1846,56 (-1,06%)

Indonesia, Composite Index: 5123,22 (-0,19%)

Filippinene, SE Composite: 7161,6 (-0,56%)

Australia, All Ordinaries: 5492,6 (-0,99%)

 

Tokyo-børsen holder stengt på mandag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no