– Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB.

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna mer enn doblet sin oppslutning til 12,9 prosent sammenlignet med valget for fire år siden.

– Jeg ser på Sverigedemokraternas oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning, mener Jensen.

Bred debatt

Mye tyder på at selvransakelsen alt er i gang. Det svenske nyhetsbyrået TT skriver at landets statsvitere nå leter etter forklaringen på Sverigedemokraternas framgang:

– Var det medienes nærgående gransking av partiet, den allmenne stigmatiseringen eller at få andre partier var villige til å diskutere problemene ved innvandring?

Et entydig svar synes vanskelig å finne. Statsviter Andrej Kokkonen viser til at man umulig kan vite hvor stor oppslutningen om partiet hadde vært om de mange skandalene ikke var kommet fram i lyset.

– Den kunne faktisk ha vært større, sier han til TT.

Medienes rolle

Journalistikkprofessor Kent Asp ved Göteborgs universitet mener hovedansvaret for Sverigedemokraternas framgang påhviler de andre partiene, ikke medienes sterkt kritiske tilnærming.

– Det inngår i Sverigedemokraternas budskap at partiet forfølges av etablissementet og mediene. Men nå er partiet så stort. Dette kan ikke ha vært et avgjørende argument hos alle deres velgere, sier han.

Leder Jonas Nordling i Svenska Journalistförbundet er mer søkende i sin respons. Han slår fast at Sverigedemokraterna – med hjelp fra pressen – har framstått som det eneste virkelige opposisjonspartiet i svensk politikk – noe som kan ha bidratt til valgseieren.

– Pressen og de andre partiene har absolutt bidratt til dette, men Sverigedemokraterna har selv jobbet hardt for å framstå som det eneste virkelige opposisjonspartiet, sier Nordling til NTB.

– Feil resept

Svaret fra de øvrige partiene på Sverigedemokraternas framgang er det samme som før: Partiet skal fryses ut i Riksdagen, et politisk samarbeid er uaktuelt. På norsk side er det flere som stiller spørsmål ved denne strategien. Minerva-kommentator Jan Arild Snoen er en av dem.

– Istedenfor å se Sverigedemokraterna som et symptom på underliggende problemer, anses SD som selve sykdommen, og anbefalt behandling er isolat. Fortsatt demonisering skal få dem til å forsvinne. Det gikk jo så bra denne gangen, skriver han sarkastisk.

Minervas medredaktør Kristian Meisingset sier det samme som han sa for fire år siden: Samarbeid med Sverigedemokraterna.

– At samarbeid kan virke modererende, burde ikke overraske nordmenn, skriver Meisingset og viser til Arbeiderpartiet før krigen, SV i den rødgrønne regjeringen og Fremskrittspartiet nå.

– Frp er blitt et mer ansvarlig parti som forvalter både budsjettbalanse og innvandringstall, og de svekkes bare litt på meningsmålingene, anfører han.

Les også:

- Jeg har vel ikke noen historikk for å lansere ting jeg ikke tjener penger på  

Rømmer fra høye Oslo-priser

  Norske sjefer kjenner det på gikta (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.