Den australske sentralbanken er bekymret og frykter prisveksten i eiendomsmarkedet. Eiendomsprisene har økt med over ti prosent hittil i år. Spekulanter og asiatiske investorer får skylden.

I australske storbyer er det lange køer på visninger av eiendommer. I Sydney og Melbourne står ofte kinesiske kunder klar med kontanter og presser prisene høyere.

Svakere vekst i hjemlandet enn tidligere og myndighetenes erklærte krig mot korrupsjon gjør at mange ønsker å ha et alternativt bosted i bakhånd.

Bekymret sentralbank

Boligprisene i Sydney økte med 16,2 prosent fra begynnelsen av året og ut august måned, ifølge RP Data-CoreLogic Home Value Index. Også i de andre storbyene er det høy etterspørsel etter eneboliger i forstedene og leiligheter rundt sentrumsområdene.

Den australske sentralbanken er bekymret over en prisvekst som i gjennomsnitt er på over 10 prosent.

«Eiendomsprisene fortsetter å øke i de større byene. Medlemmene i sentralbankstyret mener at risikoen med denne trenden fortjener å bli fulgt tett», skriver sentralbanken i referatet fra sentralbankstyremøtet i begynnelsen av september som ble offentliggjort i dag.

I tillegg til svært likvide asiatiske investorer har lokale spekulanter plukket opp boliger – ofte lånefinansiert – for å selge videre. Rentenivået i Australia har aldri vært lavere og i juli-statistikkene viser eiendomslån passerte en ny rekord.

Kinesiske investorer ønsker å redusere den politiske og økonomiske risikoen i Kina, la barna få en utdannelse i utlandet og bo i rent område uten forurensning, skriver CLSA Asia-Pacific Markets i en ny rapport. Australia og USA er førstevalgene.

Ønsker justeringer i økonomien

UBS’ globale sjeføkonom Larry Hatheway sier at den australske sentralbanken må benytte andre verktøy enn renten for å unngå at «boblelignende tilstander får utvikle seg».

- Den australske økonomien begynner å bli mindre avhengig av råvaresektoren. Det må en justering til mot forbruk og investeringer i eksportsektoren. For å oppnå dette må det en svakere valutakurs til og det kan bli vanskelig. Hvis sentralbanken kutter renten for å svekke valutaen vil det forverre de boblelignende tilstandene i det australske eiendomsmarkedet, sier Hatheway til Sydney Morning Herald.

Sentralbankstyret diskuterte valutakursen på det siste møtet og opprettholdt synet om at den befinner seg «over sitt fundamentale verdi».

Alibaba mot børsrekord

Det kinesiske internettselskapet Alibaba har økt prisen på den pågående emisjonen i forkant av børsnoteringen til mellom 66 og 68 dollar. Den endelige prisen blir kjent etter at New York-børsen stenger på torsdag ettermiddag for at handelen kan begynne på fredag.

Til tross for at det har vært en kraftig overtegning av emisjonen fortsetter presentasjonene i Asia denne uken. Selskapet ligger an til å hente inn mellom 24,3 og 25 milliarder dollar før aksjehandelen begynner ved New York-børsen.

Dette er en ny rekord, høyere enn hva Agricultural Bank of China hentet inn i 2010, og vil gi Alibaba en børsverdi på 168 milliarder dollar. Dette er lavere enn gjennomsnittet for de største kinesiske internettselskapene som er notert ved New York og Hong Kong-børsene, ifølge Bloomberg.

Mange analytikere mener fortsatt at Alibaba kan få en børsverdi på over 200 milliarder dollar når handelen settes i gang på fredag.

Grunnlegger Jack Ma sa i et møte med journalister i Hong Kong at Alibaba har som mål å bli et globalt selskap og planlegger å ekspandere til USA, Europa og andre deler av Asia.

Smarttelefoner til massene

Google tar opp konkurransen med sine egne partnere og lanserer en billig smarttelefon som utelukkende skal selges i folkerike markeder hvor utbredelsen av smarttelefoner fortsatt er lav. «Android One» lanseres i India denne uken til rundt 600 kroner.

Samsung er Googles største og viktigste samarbeidspartner. Programvaren Android er å finne på nesten alle smarttelefoner det sørkoreanske selskaper vil selge i år. Tre «Android One»-modeller skal produseres av de indiske selskapene Micromax, Karbonn og Spice.

Ved utgangen av 2014 forventes det å være over 1,7 milliarder smarttelefonbrukere over hele verden.

- Målet for «Android One» er å nå de neste fem milliarder brukerne, sa Android-sjef Sundar Pichai under lanseringen i India.

Google avviser at de vil konkurrere med eksisterende partnere. «Android One» beskrives som et initiativ for å støtte nye smarttelefonprodusenter med å lansere modeller rettet mot massemarkedet - og dra disse inn i Googles verden.

«Med Android One ønsker vi ikke bare å hjelpe folk om å komme på nett, vil vil være sikre på at når de kommer dit kan de benytte all den informasjonen og kunnskapen som nettet har for oss alle», skriver Pichai på sin Google-blogg.

Asus, HTC og Lenovo skal også delta i prosjektet og det forventes de vil lansere billige smarttelefoner senere i år rettet mot massemarkedet.

Markedene

Aksjemarkedet i Hong Kong, sammen med skoler og banker, har holdt stengt i dag på grunn av kraftig uvær fra tyfonen Kalmaegi. Flere hundre flyvninger til og fra hovedflyplassen har vært forsinket eller kansellert etter vindkast på opp mot 145 kilometer i timen.

Tyfonen er på vei inn over Sør-Kina og det befolkningen er blitt advart mot kraftig regn og ødeleggelser. Det er beordret evakuering av oljeplattformer

Det er lav aktivitet ved de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av. Tokyo-børsen har åpnet igjen etter en langweekend, men investorer venter på signaler fra en tale sentralbanksjef Haruhiko Kuroda skal gi senere i dag.

Japanske Softbank, som er største aksjonær i det kinesiske internettselskapet Alibaba, er dagens børsvinner med en oppgang på 3,9 prosent. Dette kommer etter at selskapet har økt emisjonskursen på aksjene som legges ut for salg før børsnoteringen på fredag.

I Australia har fallet i jernmalmprisen stoppet opp, delvis støttet av en litt svakere australsk dollar. Prisen falt i forrige uke til det laveste nivået på over fem år.

Asiatiske aksjemarkeder

 

Japan, Nikkei 225: 15889,08 (-0,37%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24356,99 (0,00%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2340,96 (0,08%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2043,75 (0,39%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9154,35 (-0,69%)

India, BSE Sensex: 26811,5 (-0,02%)

Thailand, SET Index: 1577,85 (-0,08%)

Singapore, Straits Times Index: 3293,53 (-0,58%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1847,3 (0,00%)

Indonesia, Composite Index: 5135,04 (-0,19%)

Filippinene, SE Composite: 7166,8 (0,08%)

Australia, All Ordinaries: 5416,7 (-1,08%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

Les også: - Kan være den siste mega-boblen i verden