Det er ikke snakk om å bedrive "business as usual". Det er snakk om store endringer. Men det er mulig å få til et grønt skifte kombinert med økonomisk vekst, konkluderers det i rapporten The New Climate Economy. Og det skal være mulig i alle land, uavhengig av velstandsnivå.

Klokken 15 legges rapporten frem i hele verden samtidig gjennom en videooverført tale av komiteleder Felipe Calderón, tidligere president i Mexico. I Oslo vil  FNs klimautsending Jens Stoltenberg og klima- og miljøminister Tine Sundtoft følge opp presentasjonen.

Komiteen ble satt ned i fjor av syv nasjoner og består av næringslivsledere, tidligere finans- og statsministerene.

Må velge riktig

Det kan la seg gjøre å få til de endringene som er nødvendig for å bremse oppvarmingen, uten at det hemmer veksten. En sentral del i regnestykket er veksten i verdens byer. Enorm vekst i byene over hele verden gjør at det må investeres stort i energiinfrastruktur, bygninger og transport - uansett. Dersom man de neste 15 årene gjør disse investeringene med grønne valg, vil det i seg selv bety et grønt skifte.

En annen årsak er rask teknologisk utvikling, at det er invetseringskapital i markedene og stort potensial for innovasjon.

- Det som trengs er et sterkt politisk lederskap og troverdige og solide tiltak, skriver komiteen.

Det er ventet at en milliard mennesker flere mennesker vil bo i byer om 15 år. Estimatet for nødvendige investeringer i infrastruktur er 90.000 miliarder dollar. Men i dag gjøres ikke byutviklingen på hverken planlagt eller grønt vis. For at veksten i byene skal bidra i riktig retning må det sterke politiske tiltak til, konkluderer rapporten.

Dyr klimaendring

På den annen side, skriver komiteen, koster klimaendringene allerede store summer. Særlig i klimautsatte områder i verden har klimaendringene stor påvirkning på økonomien. Uten målrettet handling de neste 10 til 15 årene er det nesten helt sikkert at den globale oppvarmingen vil overstige 2 grader. Skjer det vil kostandene ved å gjøre de nødvendige endringene stige.

Rapporten bygger delvis på Stern-rapporten fra 2006, som for alvor påpekte den økonomiske faren i å la være å ta klimatrusselen på alvor.

I komiteen sitter blant andre: Jens Stoltenberg, Nemat Shafik, Bank of England, Paul Polman, Unilever, Chen Yuan, China Development Bank, Annise Parker, orfører i Houston, Luisa Diogo, Mozambique, Angel Gurria, OECD, Chad Holliday, Bank of America, Ricardo Lagos, Chile, Takehiko Nakao, Asian Development Bank, Eduardo Paes, Rio de Janeiro og Sharan Burrow, International Trade Union Confederation.

Klimarådene ble lagt frem nøyaktig én uke før FNs generalsekretær Ban Ki-moon tar imot verdens ledere til klimatoppmøte i New York. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.