Flere meningsmålinger gir motstanderne av skotsk selvstendighet en svak ledelse over nasjonalistene ett døgn før folkeavstemningen.

Tre meningsmålinger fra ICM, Opinium og Survation viser alle at 48 prosent er tilhengere av løsrivelse fra Storbritannia, mens 52 prosent ønsker at Skottland fortsatt skal være en del av den britiske unionen.

Ifølge de tre målingene er det mellom 8 og 14 prosent av velgerne som ennå ikke har bestemt seg før valglokalene åpner klokka 6 torsdag morgen.

Alle tre viser at nasjonalistene har hatt framgang den siste tiden, men det ser ut til at avstemningen blir svært jevn.

Nær sitt mål

– I øyeblikket ser det ut til at ja-siden kommer til kort, med fortvilende tynn margin, sett fra deres perspektiv. Men jeg har alltid sagt at dette bør ikke nei-siden tape, og det ser ut til at ja-siden er svært nær ved å greie det, sier professor John Curtice ved Strathclyde-universitetet.

Når de nå står overfor den største trusselen mot det forente kongedømmet siden Irland brøt ut for snart 100 år siden, har hele den britiske eliten – fra statsminister David Cameron til finansverdenen i City og fotballstjernen David Beckham slått seg sammen i en panikkartet appell til skottene om å ta fornuften fangen.

Flom av løfter

I et siste desperat forsøk på å frata nasjonalistlederen Alex Salmond hans beste argumenter for et brudd har de britiske topplederne lovt å gi skottene langt flere ressurser og økt kontroll over sine egne finanser.

De har allerede forstått at selv om Skottland forblir i unionen, vil Storbritannia gå mot langt mer desentralisering i tråd med ønskene som kommer fra velgere også i England, Wales og Nord-Irland.

På sitt siste besøk i Skottland før avstemningen advarte Cameron skottene mot å tro at et brudd kan gjøres om og at en skilsmisse ikke blir smertefull.

Med følelsesladd stemme og vel vitende om at de konservative og han selv ikke err populære i Skottland, minnet Cameron de skotske velgerne på at han ikke kommer til å være statsminister for alltid.

Avviser alle tilbud

Men Salmond avviste alle Camerons tilbud om flere rettigheter. Han sa at neste gang Cameron besøker Skottland, blir det for å forhandle om betingelsene for bruddet etter 307 år med union.

– Det er faktisk en fornærmelse mot folks intelligens å komme med disse forslagene i siste liten og håpe at folk tror de innebærer noe substansielt. For det gjør de ikke, sa Salmond.

Dersom skottene stemmer for løsrivelse, vil Storbritannia og Skottland stå foran 18 måneder med forhandlinger om alt fra oljen i Nordsjøen til medlemskap i EU og den største britiske basen for atomubåter.

Men først går den frenetiske jakten på velgerne inn i sin siste hektiske dag onsdag, da også enda flere meningsmålinger blir offentliggjort(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.