Tidligere teknisk sjef, Nils Aksel Ellingsen, innrømmet i retten torsdag at han godkjente fiktive fakturaer for samlet 575.875 kroner. Dette var for byggearbeid for Unibuss-sjef, Helge Leites, privatbolig som urettmessig ble betalt av Unibuss.

-Vi gjorde  det uheldigvis, sa en angrende Ellingsen i Oslo tingrett.

I alt seks personer er tiltalt for utroskap og grov korrupsjon for samlet 12 millioner kroner. Den øvre strafferammen for de tiltalte er 16 års fengsel. Flere av de tiltalte erkjente delvis straffskyld i Oslo tingrett mandag (se grafikk).

Presset

Det var en artikkel i en tysk avis sommeren 2011 som ledet til etterforskningen av Unibuss-saken. Her kom det frem at et kommunalt busselskap i Oslo var involvert i korrupsjonsskandalen som den tyske bussprodusenten Man ble etterforsket for. Idag er fire nordmenn dømt og én person frifunnet i samme sakskompleks (se faktaboks).

Ifølge Ellingsen spurte Leite om han hadde noen som kunne pusse opp privatboligen. Ellingsen kontaktet entreprenøren Komplett Bygg as som sørget for byggearbeidet.

-Helge spurte om det var mulig å fakturere det via andre prosjekter i Unibuss, sa Ellingsen.

-Følte du at du hadde noe valg? lurte politiadvokat Christian Stenberg.

-Man har alltid et valg, man blir litt presset. Men jeg skal ikke skylde på at Leite var sjefen min, men det er en spesiell situasjon når en overordnet kommer og ber deg gjøre det. Jeg følte meg mellom barken og veden, sa Ellingsen.

Linn.karen.ravn

Les også:

Norges Bank holder renten uendret

Så mye kan boligprisene stige

Utreder nytt kjørefelt for elbiler  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.