Om en knapp måned kommer de økonomiske vekststatistikkene for andre halvår for den kinesiske økonomien. Delstatistikkene fra i sommer viser at den økonomiske aktiviteten ikke er like høy som forventet. Myndighetene fastholder fortsatt målet om 7,5 prosent vekst for 2014.

Tynne resultatmarginer

Tidligere denne uken begynte en frisk likviditetsinnsprøytning for de fem største bankene. Dette er ment å skulle gå til selskaper som kan skape økonomisk vekst. Frykten er at det nok en gang skal ende opp hos storselskaper som har behov for refinansiering for å holde hodet over vannet.

Slike selskaper er det etter hvert blitt mange av i Kina.

En undersøkelse Reuters har foretatt hos 77 børsnoterte stålverk, sement- og aluminiumsselskaper viser at overskuddene i all hovedsak kommer fra statlige subsidier.

Aller verst er det i stålsektoren hvor 80 prosent av bunnlinjen skyldes statlige overføringer. For ett år siden var denne andelen på 22 prosent.

Fortsatt er det ikke de store overskuddene det er snakk om; den gjennomsnittlige resultatmarginen er på kun 0,3 prosent – en halvering på ett år.

- Det er ikke mye innovasjon som skjer i hverken stål- eller aluminiumsektoren. Subsidiene har klart vært et redningsplanke for å hjelpe selskapene å komme gjennom disse vanskelige tidene, sier professor Wen Laicheng ved Central University of Finance and Economics i Beijing til Reuters.

Massiv overkapasitet

Det er fortsatt en massiv overkapasitet i stålsektoren. Sentralmyndighetene i Beijing har prøvd å redusere kapasiteten. De har fått med seg noen av de største stålverkene til å stenge noen av de mest forurensende stålverkene.

Lokale myndigheter har ofte stilt opp med finansiering for å opprettholde aktiviteten. Dette gjøres også for å unngå økt arbeidsledighet. Lokale kommuner fortsetter også med å lansere store eiendomsprosjekter med lånte penger.

- Disse subsidiene utsetter bare det åpenbare. Uansett hvor mye penger myndighetene pøser inn vil mange av disse selskapene aldri kunne reise seg. Kommunene mangler også penger og de har ikke råd til å redde selskapene, sier direktør Liu Haiming hos China Steel Development and Research Institute.

De børsnoterte kinesiske aluminiumselskapene fikk et samlet underskudd på vel 1,2 milliarder kroner i første halvår mot et overskudd på 2,4 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Holder renten uendret

Både den thailandske og malaysiske sentralbanken har valgt å holde renten uendret denne uken. Den thailandske økonomien unngikk resesjon med et nødskrik i andre kvartal etter flere måneder med politisk uro og militærkupp i mai.

Styringsrenten ligger på to prosent. Sentralbanken mener den lave renten – til Thailand å være - er nødvendig for å støtte opp rundt den økonomiske aktiviteten.

- De økonomiske forholdene har vist en bedring. I hovedsak skyldes dette en økning i den innenlandske etterspørselen. Det private forbruker har tatt seg opp igjen etter militærregjeringens tiltak. Selv med en lite imponerende eksport hittil forventes at en høyere innenlandsk etterspørsel og den offentlige kostnadsveksten å sende den økonomiske veksten høyere i andre kvartal, sier analysesjef Kobsidthi Silpachai hos Kasikorn Bank til Wall Street Journal.

I Malaysia forventes det at det kommer flere rentehopp de neste månedene etter en stabil økonomisk vekst.

Den malaysiske økonomien holder for tiden en høy hastighet. I andre kvartal fikk landet en økonomisk vekst på 6,4 prosent og inflasjonen ligger på 3,3 prosent. Eksportstatistikkene viser en svak vekst på kun 0,6 prosent i juli – lavere enn forventet.

«Den økonomiske veksten i Malaysia er høyere enn alle de store landene i Asia-regionen med unntak av Kina», skriver Moody’s.

Moody’s mener utsiktene for den malaysiske økonomien er gode. Den største risikoen er den voksende gjelden i husholdningene. Denne har økt til 86,8 prosent av bruttonasjonalprodukt og er høyere enn India, Indonesia og Thailand.

 

Markedene

Den svake yenkursen har nok en dag sendt japanske aksjer høyere. For første gang siden 2008 har yenkursen svekket seg til 109 yen mot en amerikansk dollar. For to år siden lå kursen på rundt 78 yen mot den amerikanske valutaen.

Svekkelsen gjør spesielt japanske eksportører mer konkurransedyktige. Utenlandske investorer flokker til Tokyo-børsen og nøkkelindeksen nærmer seg nivåer Nikkei 225 ikke har sett siden før den globale finanskrisen rammet for seks år siden.

- Yenkursen fortsetter med å være an katalysator for å sende aksjekursene høyere. Markedet er overopphetet. Investorer kan justere posisjonene og også vente på resultatet fra folkeavstemningen i Skottland senere i dag, sier strateg Juichi Wako hos meglerhuset Nomura Holdings til Businessweek.

En kraftig storm på Filippinene har gjort at myndighetene har stengt offentlige kontorer, skoler og børsen i hovedstaden Manila i dag. Kraftig regn og vindkast på inntil 100 kilometer i timen har skaps kaos i forsteder og sentrumsområdet i dag tidlig.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16348,58 (1,78%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24259,35 (0,37%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2313,56 (-0,10%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2056,7 (0,44%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9245,14 (0,09%)

India, BSE Sensex: 27121,34 (0,03%)

Thailand, SET Index: 1589,55 (0,33%)

Singapore, Straits Times Index: 3308,05 (0,33%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1851,24 (0,32%)

Indonesia, Composite Index: 5237,25 (0,56%)

Filippinene, SE Composite: 7287,29 (0,00%)

Australia, All Ordinaries: 5434,6 (0,29%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.