Den svenske husbanken, SBAB, har regnet seg frem til at Sveriges husholdninger må spare 43 milliarder svenske kroner for å nå normalen for husholdningsrisiko, skriver Di.se.

Husholdningene ligger nær et historisk høyt nivå når man ser på sammenhengen mellom belåning og sparing, kommer det frem i en fersk rapport.

- Både eiendeler og gjeld sammenlignet med inntekten, er på rekordnivåer. Det innebærer at husholdningenes lommebøker, og dermed hele den svenske økonomien, er mye mer følsom for forandringer i finans- og boligmarkedet enn for 15-20 år siden, sier SBABs sjefsøkonom Tor Borg.

Likevel er tilstanden bedre nå en sist høst.

Bedringen skyldes det siste årets børsoppgang og at svenske boligpriser også har steget, ifølge SBABs sjeføkonom.

- Forsiktige husholdninger øker ikke gjelden i samme takt som eiendelenes verdi stiger. Dessuten fortsetter de å sette av endel penger på risikofrie bankkontoer, sier Borg til nettstedet.e

SBAS, som ble opprettet i 1985, har siden 1997 stresstestet de svenske husholdningenes økonomi. I testen tar man utgangspunkt i et børsfall på 40 prosent og en krakk i boligmarkedet på 25 prosent.

Testen viser at husholdningen mangler 43 milliarder svenske kroner for å nå det gjennomsnittlige risikonivået siden 1997. Det tilsvarer en buffer på ytterligere 4.000 kroner per person, viser utregningene.

De svenske husholdningenes eiendeler besto i andre kvartal av 60 prosent fast eiendom, 25 prosent aksjer og 20 prosent rentebærende papirer.

Den siste utregningen viser at verdien av husholdningenes eiendeler steg til 418 prosent av den disponible inntekten. Det er det høyeste forholdstallet siden 2007, altså rett før finansboblen sprakk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.