Halvparten av straffen gjøres betinget, og i dommen fra Oslo tingrett vektlegges det at "både bedrageriet og utroskapspostene har preg av at Swanstrøm håpet å kunne gjøre opp for seg i ettertid".

Dag Swanstrøm ble funnet skyldig i ett grovt bedrageri på 400.000 kroner og fem tilfeller av grov utroskap på tilsammen i overkant av en million kroner. "Disposisjonene var ledd i Swanstrøms uttak av ca kr 300.000 til seg selv privat", heter det i dommen.

- Jeg kommer helt sikkert til å anke, men er på reise og har ikke fått lest dommen ennå, sier Dag Swanstrøm til DN.no mandag ettermiddag.

De straffbare forholdene stammer fra perioden 2009-2010. Swanstrøm måtte gi seg som konsernsjef i Synnøve Finden i 2006, og straffesaken er knyttet til selskapet Nye Telemarkskyri Meieri AS, hvor 61-åringen var hovedeier. Selskapet gikk konkurs i 2011, og i kjølvannet av dette tok Statsadvokatene i Vestfold og Telemark ut tiltale om bedrageri og økonomisk utroskap.

Må betale erstatning

I tillegg dømmes Dag Swanstrøm for å ha unnlatt å sette av 180.000 kroner til skattetrekk og for å ha unnlatt å føre regnskaper i mer enn ett år i tre selskaper han var styreleder for, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Den 61-årige gründeren av Synnøve Finden må også betale Fyresdal kommune 400.000 kroner i erstatning for et etableringslån som ble gitt til Nye Telemarkskyri Meieri AS.

"Selv om han fikk uberettiget vinning ved sine handlinger, var ikke hans hensikt at de fornærmede skulle lide varig tap", heter det i rettsavgjørelsen.

- Har god samvittighet

Under rettssaken erkjente Swanstrøm ikke straffskyld, og aktor la ned påstand om ni måneders fengselsstraff, hvorav fire ble gjort betinget.

- Jeg har god samvittighet for det jeg har gjort, og jeg tar fullstendig avstand fra handlinger som jeg nå er anklaget for å ha gjort. Jeg har ikke beriket meg på noen måte, kommenterte Swanstrøm til avisa Varden da han ble kjent med tiltalen i fjor høst.

I formildende retning vektlegger Oslo tingrett at Synnøve Finden-gründeren også betale inn vel 900.000 kroner til lønninger og i varekjøp til selskapet som senere gikk konkurs, Nye Telemarkskyri Meieri AS. At det har gått fem år siden de straffbare forholdene fant sted er også formildende og gjør at en vesentlig del av straffen ble gjort betinget.

 

Les også:
Gir Boeing skylden for Dreamliner-trøbbel
Besøksrekord for Kaptein Sabeltann
- Dette kan bli fryktelig stygt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.