Byrådet i Oslo trekker søknaden om å arrangere vinter-OL i 2022, etter at Høyres stortingsgruppe onsdag anbefalte å ikke gi en statsgaranti.

"Det er derfor ikke lenger noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022, og Oslo kommune vil trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd", heter det i en pressemelding onsdag.

Brukt 185 millioner

Oslo kommunes kostnad for arbeidet med OL-søknaden har vært på 110 millioner kroner, i tillegg til dette har 75 millioner kroner gått til utrednings- og planarbeid knyttet til idrettsanlegg, infrastruktur og andre byutviklingstiltak i Oslo.

Byrådsleder Stian Berger Røsland er skuffet.

- Oslo2022 er et prosjekt som har hatt overveldende støtte i Oslo bystyre og som har fått tilslutning av byens befolkning gjennom den lokale folkeavstemningen i 2013.  Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sier Røsland.

Delt på midten

Høyres stortingsgruppe var delt omtrent på midten, sier parlamentarisk leder Trond Helleland etter et gruppemøte som gikk over halvannen time over tiden onsdag ettermiddag.

– Nå regner jeg med at regjeringen ikke vil gå videre og tilrå statsgaranti, sier Helleland og får støtte fra Høyres regjeringspartner Fremskrittspartiet.

– Saken bør være ute av verden. Det vil være umulig for regjeringen å gå videre med dette nå, sier parlamentarisk Harald Tom Nesvik i Frp.

For liten støtte

Statsminister Erna Solberg sier et intervju med NRK at folkets støtte var for liten.

Hun påpeker også at man står overfor en rekke prioriteringer av ressursbruken i årene fremover.

- Da må det være noe folket ønsker, sier hun.

Skal bygge ut

Byrådslederen mener OL-prosessen det vært en spennede reise, som nå må ta en ny kurs.

 – Målet om å ta OL til Oslo og Norge må legges i skuffen, men planene vi har utviklet for å bygge byen videre frem mot 2022 og etterpå, skal vi gjennomføre, sier Røsland.

Hans utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som har blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen skal realiseres.

- Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sier byrådslederen.

Oslo2022 samlede budsjett for tre år frem til neste sommer var på 321,6 millioner.

I tillegg har Idrettsforbundet satt av 26 millioner til søkeprosessen i 2013 og 2014.

Les også:
New York Times sier opp 100 redaksjonelt ansatte

Hva synes du? Var det riktig å droppe OL-søknaden? Stem i feltet til høyre på siden.