Den tidligere vinter-OL-kandidaten Tromsø står på hodet etter at Oslo onsdag trakk sin søknad om å arrangere vinter-OL i 2022.

Hele forsiden til Nordlys' nettutgave jubler "Seieren er vår", etter at Høyres stortingsgruppe anbefalte ikke å gi en statsgaranti.

- Klok avgjørelse

Tromsø-ordfører og høyrepolitiker Jens Johan Hjort kaller imidlertid beslutningen "en seier for demokratiet".

- Vi jubler ikke. Vi er glad for at det er truffet en klok avgjørelse i Høyres stortingsgruppe, sier Tromsø-ordføreren i NRK-programmet "Aktuelt".

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort.
Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort. (Foto: NTB scanpix)
Han føler med dem som jobber med prosjektet og som har en tung dag.

Tromsøs drøm om å få vinter-OL i 2018 kollapset da en gruppe med eksperter fra DNV offentliggjorde milliardavvik i slutten av september 2008.

Det offentliges bidrag og statsgarantisummen ble anslått å være dobbelt så høyt som Tromsøs søkergruppe anslo. Den kritiske rapporten, kombinert med stor motstand i befolkningen, førte til at Tromsøs søknad ble trukket.

Hjort tror likevel ikke at folkets nei er basert på at Tromsø fikk nei til OL 2018.

- Det er slik at en stor majoritet i det norske folk sa de ikke ville ha et OL, og så var andelen noe større i Nord, sier Hjort, som konkluderer med at Oslo-prosjektet heller ikke var godt nok.

Delt gruppe

Høyre stortingsgruppe var delt på midten, men falt altså ned på nei.

I forkant hadde Høyre-representanter fra Nord-Norge krevd å få stemme nei til OL.

- OL i Oslo i 2022 er ikke behandlet av noe organ i Høyre og står ikke i valgprogrammet for 2013-2017. På dette grunnlaget forutsetter vi at Høyres stortingsrepresentanter får stemme fritt i saken, het det en melding fra fylkeslederne i Nordland, Troms og Finnmark Høyre for to dager siden.

De mente en statsgaranti til OL vil være til hinder for viktige investeringer, og pekte på at idrettsstyret sa nei til OL i Tromsø i 2018 av hensyn til høye kostnader.

Fylkeslagene var også kritisk til kravene fra IOK om skatte- og momsfritak og viser til at meningsmålingene over tid har synliggjort stor motstand mot OL.

Les også: Høyre avviser OL-toppenes cocktail-krav

For liten støtte

Det var også vurderingen til statsminister Erna Solberg onsdag.

Hun påpeker at man står overfor en rekke prioriteringer av ressursbruken i årene fremover.

- Da må det være noe folket ønsker, sier hun i et intervju på NRK Dagsrevyen.

- Skuffet

Dermed var nederlaget et faktum for Oslo Kommune, som har brukt 185 millioner på prosessen sålangt.

Byrådsleder Stian Berger Røsland er skuffet.

- Oslo2022 er et prosjekt som har hatt overveldende støtte i Oslo bystyre og som har fått tilslutning av byens befolkning gjennom den lokale folkeavstemningen i 2013.  Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sier Røsland i en melding onsdag.

Oslo2022 samlede budsjett for tre år frem til neste sommer var på 321,6 millioner.

I tillegg har Idrettsforbundet satt av 26 millioner til søkeprosessen i 2013 og 2014.

Exit Oslo  

Les også:
- Målet om å ta OL til Oslo og Norge må legges i skuffen
  Røre synes Støre  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.