Den største overraskelsen da Windows viste frem sitt nye operativsystem denne uken var at navnet ikke ble ”Windows 9”, selv om forrige versjon het ”Windows 8”. Microsoft hoppet rett til Windows 10, uten å gi noen god forklaring på dette.

Det har gitt grobunn for en mengde spekulasjoner – noe som kunne vært et mål i seg selv for selskapet. Men nå har det dukket opp en forklaring som mange fester lit til, og som kan ha stor betydning for å unngå feil.

Les også: Et Windows til alt

Skrevet for 90-tallet

Det viser seg nemlig at et svært stort antall programmer som skal fungere sammen med Windows ville tolket navnet ”Windows 9” som en av Windows-versjonene  Microsoft lagde på 90-tallet, enten Windows 95, 98 eller ME. Det kunne trolig skapt mange feilsituasjoner.

Forklaringen skal først ha dukket opp på Reddit, fra en person som kaller seg ”Cranbourne” og som presenterer seg som Microsoft-utvikler.

Hans forklaring blir styrket av et søk på Searchcode.com, som er en søkemotor for programkode. Den gir hele 4342 treff på søk etter hva ulike programmer skal gjøre hvis navnet på operativystemet begynner med ”Windows 9”. Dette er en funksjon mange har lagt inn for å få programmene til å fungere på samme måte med alle 90-tallsversjonene av Windows.

Dette har trolig fungert greit, men utviklerne har ikke tatt høyde for at det kunne komme et program som het Windows 9.

Dermed kunne dette trolig skapt en masse uventede feil, og kostet svært mye å rydde opp i. Det ville trolig også gitt Microsoft mye dårlig omtale.

-Troverdig

Mange programerere har gått ut i sosiale medier og støttet denne forklaringen, blant dem utviklere som har jobbet med slike problemstillinger før.

- Totalt troverdig forklaring, mener blant annet Isac Hepworth, som på Twitter presenterer seg som tidligere Google-ansatt og nå Twitter-programmerer.

Cnet.com har spurt Microsoft om dette stemmer, men svaret var ikke spesielt opplysende.

- Windows 10 bærer Windows videre til en ny måte å gjøre ting på. Det er ikke en inkrementell endring, men et nytt Windows som vil åpne muligheter for den neste milliarden brukere, sier talspersonen.

Les også:

Exit Oslo

Kritisk til Slyngstads aksjehandel

- Kanskje på tide å avvikle høstferien og vinterferien

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.