Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil klokken to idag legge frem langtidsplanen som staker ut kursen for forsknings- og utdanningspolitikken de neste ti årene.

I statsbudsjettet kommer det frem at regjeringen blant annet vil:

  • Bevilge 115 millioner kroner for å øke norsk deltakelse i EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.
  • Øke bevilgningene til forsknings-infrastruktur med 100 millioner kroner i 2015.
  • Øke bevilgningene til de åpne forskningsarenaene og fri prosjektstøtte med 60 millioner kroner.
  • Bevilge 53 millioner kroner til nye rekrutteringsstillinger innenfor helse- og sosialfag, lærerutdanning og ingeniørutdanning.

Regjeringen utdyper i budsjettet at den har ambisjoner om å utvikle flere verdensledende fagmiljøer blant høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner, og foreslår derfor en bevilgning på 100 millioner kroner til formålet, blant annet for å få internasjonalt anerkjente forskere til Norge.

 

Penger til de beste

- Det er litt som i fotballen. Dette er forskere som er ettertraktede og som vi må legge penger på bordet for å få hit, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til VG igår.

Avisen skrev at kunnskapsministeren vil styrke forskereliten i Norge.

Røe Isaksen sier han vil gi penger til de fem norske universitetene med best forutsetning for å tiltrekke seg forskere i verdensklasse.

 

De fem universitetene er:

  •  Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås
  •  NTNU i Trondheim
  •  Universitetet i Oslo
  •  Universitetet i Bergen
  •  Universitetet i Tromsø

Upresise rangeringer

Røe Isaksen har tidligere uttalt til DN at noen av universitetsrangeringene norske universiteter ikke utmerker seg i, er «en folkeavstemning for akademikere».

Røe Isaksen erkjente samtidig at vi har kvalitetsutfordringer innen høyere utdannelse.

Denne uken ble det kjent at ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt Nobelprisen i medisin for sin forskning for hjerneceller. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.