Regjeringen varslet onsdag at de vil heve grensen for momsfri netthandel mot utlandet fra 200 til 500 kroner. Netthandlere jubler, men handelsnæringens organisasjon Virke frykter at 10.000 norske arbeidsplasser kan gå tapt. Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet sier dette er svartmaling, og at konsekvensene ikke blir så store. 

BI-professor Ole Gjems-Onstad mener handelsnæringens frykt absolutt er begrunnet.

- Dette er et dramatisk uklokt forslag, sier han.

Han mener det blir umulig for norske nettbutikker å konkurrere med utenlandske nettbutikker som slipper moms på 25 prosent.

Lavere gebyr

Også Jarle Møen, ved institutt for foretaksøkonomi på Norges Handelshøyskole (NHH) er bekymret.

-Jeg deler fullt ut bekymringen til de som er redd for at dette kan få store konsekvenser, sier han.

Møen mener beslutningen virker lite gjennomtenkt, og at man heller burde sett på måter å redusere fortollingsgebyrene.

Å heve grensen til  500 kroner er dramatisk økning, mener Gjems-Onstad.  Han påpeker at det nå blir  mer fristende å  splitte  opp bestillinger i flere deler.

- Med grense på 500 kroner kan man gjøre dette med mye flere produkter. Man kjøper ikke dress – man kjøper bukse og jakke, sier han.

Han mener den gamle regjeringen overså hvilken effekt formueskatten hadde på lokalisering av bedrifter, og at de beskyttet offentlige arbeidsplasser for mye. Nå mener han vi har fått en regjering som prioriterer forbrukere, på bekostning av handel i Norge.

- Næringslivsfiendtlig populisme

- Dette er næringslivsfiendtlig populisme som ikke stimulerer en dreining mot netthandelsvirksomhet i Norge, men ut  av Norge. En politiker som  stemmer for dette forslaget, sier at han ikke forstår  hva det  innebærer  å være en liten eller mellomstor  bedrift i Norge, mener Gjems-Onstad.

Han mener etablering i Sverige allerede gir en betydelig lavere selskapsskatt, gunstigere avskrivning og varelagervurdering, samt at man slipper formuesskatt.

- Er det ingen i regjeringen med en gründer i magen, med næringslivserfaring? Hvor er dine allierte som næringsdrivende, de som forstår en ung gründer?, spør Gjems-Onstad.

Finansdepartementet ønsket fredag ikke å kommentere saken.

Les også:

  Dette gjemmer seg bak Teslas «D»

Hans «ukelønn» er Erna Solbergs månedslønn

Beskjed til alle som har drukket Red Bull uten å få vinger: Dere har krav på 13 mill. dollar i erstatning

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.