- Det er ikke nå du skal vurdere å innløse andeler, kanskje snarere vurdere å spare mer, sier direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF). 

Verdens børser har den siste tiden vært preget av kraftig nedsalg, og Oslo Børs er intet unntak. Torsdag var landets børs ned 2,64 prosent.

Les saken: Dagen da ingen ville ha aksjer

Det påvirker også verdipapirfondene.

– Med de siste korreksjonene som har vært i oktober er kursene tilbake, og kanskje lavere enn ved årsskiftet, sier Zakariassen.

Is i magen

Nå oppfordrer VFF-direktøren til å holde hodet kaldt.

– I perioder med røde tall og krisestemning, er det viktig å huske at markedene har svingt før - og det vil de fortsette å gjøre. Hold hodet kaldt, ikke få panikk. Det er ikke tiden å selge på når markedet har falt. Da skal du ha is i magen, sier han og legger til at det er jevn sparing over tid som øker sannsynligheten for å sitte igjen med meravkastning.

– Trenger du pengene skal disse selvsagt innløses, men all erfaring viser at de fleste bommer dersom de går ut for å vente til situasjonen bedrer seg.

Rekordhøy nettotegning

Den totale fondsforvaltningskapitalen i landet er nå på 424 milliarder kroner, mer enn 100 prosent høyere nivået ved utgangen av 2007 – like før finanskrisen.

Det viser ferske tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF). (VFFs siste tall omfatter nettotegning frem til utgangen av september, og er derfor uberørt av børsenes kraftige fall den siste tiden).

I årets tredje kvartal økte nettotegningen med 26 prosent, tilsvarende 171 milliarder kroner.

Dette skyldes i stor grad omstrukturering i liv-selskaper, ifølge Zakarriassen. Også kursstigning i både rentemarked og aksjemarked bidro til økt kapital.

Norske personkunder var kun ansvarlige for 2,1 av de nettotegnede milliardene.

– Nordmenn har blitt mer og mer velstående, men den økte kapitalen som ligger i husholdningene har ikke funnet veien til verdipapirfond. Bolig er den store vinneren.

Sildrer ut

Faktisk tar vi i stedet ut pengene våre fra aksjefond.

– Det er en tendens vi har sett, at det sildrer litt ut. Ikke dramatisk, men det er en sidelengs bevegelse. I den grad privatpersoner har plassert mye i fond, så har det gått i rentefond. I aksjefond har det gått jevnt og trutt ut.

I årets tredje kvartal tok norske personkunder ut 3,4 milliarder kroner fra aksjefond.

Hva skyldes det?

– En del av forklaringen kan være at man i mindre grad får eksisterende kunder til å investere mer. Det er en utfordring.

Utlendinger kjøper

Nettotegningen i norske fond har derimot vært høyere blant utenlandske kunder. I flere år har utlendingene investert mer enn norske privatpersoner.

– Dette er et uttrykk for at norsk fondsbransje har hatt større suksess med å eksportere verdipapirfond til andre land. Man har i så måte lyktes bedre med å overbevise utenlandske kunder om at man har gode fond å selge, enn man har klart å overbevise norske privatpersoner.

 

Norske institusjonskunder er mer ivrige nettotegnere av aksjefond. I tredje kvartal nettotegnet de for 4,2 milliarder kroner.

Denne tendensen tror Zakariassen vil vedvare. Også i resten av Europa ser man en trend med at det er institusjonsmarkedet som særlig dominerer verdipapirfondsmarkedet.

– Dette er ikke et norsk fenomen. Egentlig er det overraskende fordi verdipapirfond regulatorisk er designet med sikte på massemarkedet. Det er veldig mye produktreguleringer rundt verdipapirfond som er der nettopp for å beskytte småkunden. Og så er det de profesjonelle og institusjonene som i stadig større grad velger å bruke den innpakningen.

Mye skyldes at verdipapirfondene er en «passiv og trygg» måte å forvalte kapital på.

– Det har disse kundene i større og større grad tatt innover seg.

NETTOTEGNING HITTIL I ÅR:

Kilde: VFF(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.