Fredag kveld aksjonerte Kripos mot to adresser i Oslo og Lillestrøm. Flere aksjoner kan komme.

– Vi har ikke funnet grunnlag for pågripelser eller fengslinger ennå. Men det kan komme til å endre seg, avhengig av hva vi finner på datautstyret vi tok beslag i, sier Eiliv Ofigsbø, leder for avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos, til NTB.

De to adressene det ble aksjonert mot knyttes til spredningen av store mengder stjålne bilder og filmer som er tatt med Snapchat. To personer på disse adressene har så langt status som siktet i saken, med grunnlag i heleribestemmelsen i straffeloven. De var lørdag ennå ikke avhørt av politiet.

– Vi har fulgt med på spredningen av dette materialet i noen dager, og sett at spredningen av de stjålne bildene i løpet av det siste døgnet har økt betydelig. Vi har fulgt med på hvilke IP-adresser som har vært aktive, og aksjonert mot to adresser, sier Ofigsbø.

Siktelsesgrunnlaget kan bli utvidet til andre paragrafer, ut fra hva som dukker opp i etterforskningen og overvåkingen av fora der materialet blir spredd.

Stjal 100.000 bilder

Kripos mottok for noen dager det som trolig er alt av bilde- og filmmateriale som ble stjålet i forrige uke, og har dannet seg et generelt inntrykk av innholdet. Ofigsbø bekrefter at det blant annet dreier seg om bilder av «veldig privat karakter» og at deler av bildene trolig er av nordmenn.

– Vi har ikke noen absolutt oversikt ennå, men måten bildene er kategorisert på tyder på at mange av dem stammer fra norske borgere. Det er en av hovedgrunnene til at vi nå går så kraftig ut mot denne spredningen sier han.

Det dreier seg om over 100.000 private bilder fra fotoappen Snapchat som ble lekket på internett og i andre nettverk nylig, da et tredjepartsprogram som gjorde det mulig å lagre bildene, ble hacket. Normalt blir bilder tatt med Snapchat slettet etter opptil ti sekunder.

Kripos vurderer å øke tilstedeværelsen i fora der materialet blir delt, for å følge med på dem som fortsetter spredningen og «agere mot dem».

– Vår hovedprioritet nå er å begrense ytterligere spredning av dette materialet, sier han.

Straffbar spredning

Ransakelsene fredag ble gjort med hjemmel i heleribestemmelsen i straffeloven. Ofigsbø vil ikke ut med kjønn eller alder på de to siktede. Han understreker at personer som deler materialet med andre, kan gjøre seg skyldig i straffbart heleri.

Det framgår også av beskjeden politiet har lagt igjen på nettforaene der det er spredt Snapchat-materiale: «Deling av materiale som er fremskaffet ved datainnbrudd er å anse som informasjonsheleri og kan straffes med bøter eller fengsel (...) Vi oppfordrer alle på det sterkeste til å avstå fra slik deling. De som fortsatt deler slike bilder, risikerer straffeforfølgning og inndragning av datautstyr».

– Vi ser at spredningen skjer i litt ulike nettverk. Aksjonen fredag var rettet mot spredning fra maskin til maskin. Vi vet hvem som står bak, og kan spore IP-adressene deres, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.