Når eliten i Kinas kommunistparti samles til plenumsmøte denne uken, forventer næringslivet juridiske reformer som kan begrense lokale tjenestemenns innflytelse over domstolene.

Temaet for det såkalte plenumsmøtet som varer fra mandag til torsdag, er nemlig «rettsstaten». Forventningene er store om at det vil munne ut i en kunngjøring om nye reformer i en tid med stadig svakere økonomisk vekst.

Det kinesiske næringslivet, og da spesielt private kinesiske selskaper og utenlandske investorer, har i lengre tid klaget over hvor vanskelig det er å få en rettferdig høring i domstolene. Årsaken er at dommere ofte er underlagt lokale styrer og partiorganer, som i sin tur har egne interesser å beskytte.

Saksøker hverandre

Den siste tiden har kinesiske medier trykket en rekke artikler om lokale selskaper som saksøker hverandre når de blir uenige.

Sakene blir ført i lokale domstoler, som oftest ender med å avgjøre tvisten i det hjemmehørende selskapets favør.

På plenumsmøtet samles de rundt 370 medlemmene i sentralkomiteen i Kinas kommunistparti. Statlige medier melder at møtets fremste mål er nettopp å begrense lokale myndigheters innflytelse i domstolene, samt å profesjonalisere dommerne som fungerer som verktøy for partiet.

Det innebærer reformer i rettsvesenet, sier en anonym kilde med kjennskap til møteplanen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: - Skjer dette, vil det oppstå en form for panikk i Kina og rundt omkring i verden