Frykten for en hard landing i Kina er svekket etter at økonomien vokste med 7,3 prosent i tredje kvartal. Myndighetene mener dette viser at reformarbeidet er på rett vei og at situasjonen er stabil.

Dette er den svakeste veksten siden finanskrisen i 2009 da den kinesiske økonomien vokste med 6,6 prosent. Økonomer var uenige i forkant av de økonomiske statistikkene ble fremlagt om hvor høy den økonomiske veksten ville bli.

Fleksibelt vekstmål

Dette er høyere enn gjennomsnittsanslagene fra Kina-økonomer før statistikkene ble fremlagt natt til tirsdag. Kinesiske myndigheter har gjentatt flere ganger de siste kvartalene at de er komfortable med en svakere økonomisk vekst.

- Noen vil utvilsomt se en fornyet svakhet som en trussel mot den kinesiske ledelsens årlige vekstmål på «cirka 7,5 prosent». Dette målet har alltid vært ment å være fleksibelt og vi tror ikke politikerne vil få panikk. Nedgangen er fortsatt konsentrert i noen få sektorer som lider av overkapasitet. Den bredere økonomien og arbeidsmarkedet er fortsatt sunn, sier Kina-økonom Julian Evans-Prichard hos Capital Economics.

Spørsmålet myndighetene ikke vil gi svar på er hvor langt ned veksten kan havne før de trår til med nye tiltak – og om disse vil fungere like effektivt som tidligere.

- Spørsmålet for meg og mange analytikere er hva politikerne kommer til å foreta seg med en avtagende økonomisk vekst. Konkluderer de med at de må finne andre kilder til vekst? Hvis de fortsetter med tiltak vil det bare forsterke syklusen hvor de har skapt store skjevheter i økonomien, sier visestyreformann Evan Feigenbaum ved tenketanken Paulson Institute, til CNBC.

Spår svakere vekst - etterlyser reformer

Andre delstatistikker som kom i dag tegner et mer blandet bilde av den kinesiske økonomien ved inngangen til fjerde kvartal. Produksjonen økte med ni prosent i september sammenlignet med i fjor. Det var forventet en vekst på 7,5 prosent.

Investeringene har økt med 16,1 prosent i årets ni første måneder. Dette er noe lavere enn forventet. Detaljomsetningen fikk en vekst på 11,6 prosent – også litt svakere enn hva Kina-økonomer hadde håpet på.

- Problemene i den kinesiske økonomien er som tidligere. Dette lar seg ikke løse med nye tiltakspakker eller lettelser fra sentralbanken. Kina trenger reformer, sier sjeføkonom for Asia hos Credit Suisse, Tao Dong, til Bloomberg.

Det pågår et toppmøte i Beijing denne uken hvor kommunistledelsen blant annet vil fastsette de økonomiske vekstmålene for 2015. Ifølge Bloomberg tror 13 av 22 analytikere at den kinesiske ledelsen vil fastsette vekstmålet til syv prosent i 2015 – ned fra 7,5 prosent i år.

- Jeg ser risiko for en svakere vekst fremover. Den økonomiske veksten i fjerde kvartal kan bli lavere enn i tredje kvartal, spår Kina-økonom Shuang Ding hos Citibank overfor Wall Street Journal.

Slår disse prognosene til vil Kina ikke klare å oppnå målet om en 7,5 prosent økonomisk vekst for 2014. Kina har tidligere sagt at de trenger en økonomisk vekst på minimum 7,2 prosent årlig for å kunne skape 10 millioner nye arbeidsplasser.

Unngår hard landing

Myndighetene har satt inn såkalte «målrettede tiltak» i økonomien de siste månedene. Senest i forrige uke ble banksektoren tilført over 200 milliarder kroner i likviditet. Dette kommer i tillegg til over 500 milliarder kroner de fem største bankene fikk i sommer.

- Den økte frekvensen av disse målrettede tiltakene gir en følelse av de trenger mer støtte. Så lenge den økonomiske veksten holder seg oppe vil det ikke utløse panikk, sier Kina-økonom Tim Condon hos finansinstitusjonen ING til Wall Street Journal.

«Til tross for en svak strukturell vekst er det liten sannsynlighet for en hard landing for den kinesiske økonomien. Myndighetene har så mange verktøy tilgjengelige i verktøykassen», skriver Credit Suisse i en analyse.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har pustet lettet ut etter Kina la frem noe bedre enn fryktede økonomiske vekststatistikker for tredje kvartal.

I Japan faller aksjene etter en kraftig oppgang på mandag.

Amerikanske futures peker mot et fall i amerikanske aksjer når handelen starter senere i dag. Apple-aksjen forventes å åpne høyere etter solide resultater i tredje kvartal.

 

Asiatiske aksjemarkeder  (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 14804,28 (-2,03%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23012,31 (-0,25%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2350,43 (-0,27%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1912,42 (-0,92%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8652,92 (-0,12%)

India, BSE Sensex: 26597,06 (0,63%)

Thailand, SET Index: 1529,58 (0,19%)

Singapore, Straits Times Index: 3189,63 (0,27%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1799,29 (-0,21%)

Indonesia, Composite Index: 5021,25 (-0,38%)

Filippinene, SE Composite: 7075,34 (0,25%)

Australia, All Ordinaries: 5302,4 (-0,09%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no