Representanter for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve advarte mandag ledere for landets storbanker at de må skjerpe sin adferd i markedet, eller bli gjenstand for strenge mottiltak.

Det skriver The Wall Street Journal tirsdag.

Avisen fremholder at slike mottiltak vil kunne inkludere oppstykking av aktuelle banker i mindre enheter.

Fed-direktør Daniel Tarullo og sjefen for Federal Reserve Bank of New York, William Dudley, sa i et møte med banksjefer bak lukkede dører i New York Fed mandag at finansnæringen må rydde opp i sin opptreden og i sitt image, fremgår det av kopier av taler, som er gjort tilgjengelige av Fed.

De to Fed-representantene gjorde det klart at de ikke er tilfreds med bankenes arbeid i de seks årene som har gått siden finanskrisen rystet publikums tillit til storbankene.

De viste til pågående granskinger av manipulasjoner av valuta- og rentemarkedene, skatteunndragelser og forsøk på å omgå internasjonale sanksjoner.

Dudley tok opp muligheten for å stykke opp store banker, ved å si at hvis bankene ikke viser at de kan holde seg til loven, «vil den uunngåelige konklusjonen være at deres firmaer er for store og komplekse til å bli styrt på en effektiv måte.

I dette tilfelle, vil hensynet til den finansielle stabilitet diktere at deres firmaer trenger å bli dramatisk nedskalert og forenklet, slik at de kan styres på en effektiv måte».

Representanter for tilsynsmyndigheter, påtale- og politimyndigheter, og storbanker var blant de om lag 90 personene som deltok på møtet, ifølge en liste fra New York Fed.

Les også: Asia i dag: Svakeste vekst siden finanskrisen i Kina
Dagens aviser på 1-2-3
Mer lyn og torden for Gjensidige
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.