Facebook møter konkurranse fra lokale sosiale medier i Asia.

I Kina er Facebook fortsatt blokkert for lokale brukere. Lynmeldingstjenester som WeChat, Line, Kakao og lokale sosiale mediesteder har slått seg opp og har flere hundre millioner brukere.

Vil innta Kina

Mark Zuckerberg landet i Asia for over to uker siden og har blant annet vært innom India, Indonesia, Japan og Sør-Korea. Denne uken dukket han opp i Kina. Han har blant annet deltatt i «spørsmål-og-svar»-seanse med studenter ved Tsinghua University i Beijing.

Reaksjonene i Kina har vært overraskede og svært positive, til tross for at uttalen hans blir karakterisert som «noe vanskelig å forstå» på sosiale nettverkssteder. Ordforrådet til Facebook-gründeren skal derimot være svært høyt.

Se Facebook-sjefen snakke mandarin øverst i saken.

 

- Dette er nok en hendelse som bekrefter at Facebook sannsynligvis vil innta Kina i løpet av de neste par årene. Jeg vet ikke det eksakte tidspunktet, men dette dreier seg om «når» og ikke «hvis», sier administrerende direktør Victor Anthony hos Topeka Capital Markets til Bloomberg News.

Blokkert i Kina

Det kinesiske markedet er i dag stengt for Facebook. Selskapets Instagram-tjeneste har vært tilgjengelig i Kina, men ble sperret under demonstrasjonene i Hong Kong tidligere i høst.

Kinesiske myndigheter sensurerer innhold på internett i tillegg til at det forventes at utenlandske selskaper blokkerer innhold.

- Facebook er i Kina. Vi hjelper kinesiske selskaper med å vå nye kunder i utlandet. Lenovo benytter Facebook for å selge sine nye smarttelefoner. Jeg ser vekst i Kina og ønsker å være en del av det. Vi beundrer Kina, sa han.

Han kom heller ikke unna standardspørsmålet de fleste får under slike seanser fra studenter.

- Hva er favorittfargen din?

- Jeg kan ikke svare rød eller grønn da Facebook er blå, sa han.

Rådgiver til handelshøyskole

Mark Zuckerberg er blitt rådgiver til handelshøyskolen ved eliteuniversitetet Tsinghua University. Universitetet ble etablert av en tidligere statsminister og har på 30 år blitt et av Kinas eliteuniversiteter. Det har også tette bånd til den kinesiske kommunistledelsen. 

Handelshøyskolen har flere titalls internasjonale rådgivere. Toppsjefene hos Goldman Sachs, IBM og Apple er blant rådgiverne – sammen med blant annet den kinesiske sentralbanksjefen. Disse møtes årlig og har tilgang til den kinesiske ledelsen.

Zuckerberg begynte å lære seg kinesisk mandarin for fire år siden for å kunne kommunisere med den kinesiske bestemoren til sin fremtidige kone som ikke snakket engelsk.

Han har også gitt intervjuer til kinesiske medier på kinesisk under oppholdet.

- Det er interessant for Facebook å innta Kina. Dette er noe vi studerer, sier pressetalskvinne Charlene Chian til Reuters.

Zuckerberg har møtt representanter for kinesiske storselskaper, annonsører og eksperter under rundreisen i de asiatiske markedene de siste ukene. India, Indonesia og Kina har en befolkning på tre milliarder mennesker.

Facebook hadde 1,3 milliarder brukere ved utgangen av andre kvartal – en vekst på 14 prosent på ett år.

Facebook-gründeren har møtt asiatiske statsledere, blant annet statsministrene i India og Japan i tillegg til Indonesias nye president.

Han har snakket varmt om internettprosjekter internet.org. Dette prosjektet har som mål å gjøre internett tilgjengelig for tre-fire milliarder mennesker som i dag ikke har internettforbindelse.

Stabilt i Kina

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra Kina viser en svak bedring i aktiviteten i industrien sammenlignet med september. Aktiviteten har tatt seg opp fra august med nye ordrer fra eksportmarkedene.

Produsentprisene fortsatte det sammenhengende fallet som har vedvart i nesten tre år – en ny rekord for Kina.

Den foreløpige PMI-indeksen fra storbanken HSBC for oktober er på 50,4 – svakt bedre enn målingen på 50,2 for september.

- Industrien har nok stabilisert seg i oktober, men i økonomien er det fortsatt tegn på en utilstrekkelig etterspørsel. Dette vil garantere nye lettelser fra myndighetene rettet mot økonomien de neste månedene, sier sjeføkonom Qu Hongbin hos HSBC China.

Gir leiligheter og biler som bonus

Den indiske Diwali-festivalen er underveis og det gis gaver til ansatte, venner og familiemedlemmer. Entreprenøren Savjhibhai Dholakia er blitt rik siden 1990-tallet og velger å dele rikdommen med sine ansatte.

Ifølge NDTV vil 1200 ansatte få leilighet, biler og smykker som bonus. Han har brukt 25 kriterier for å bestemme hvem av de 6000 ansatte som fortjener bonuser.

- Vi har gitt leiligheter til 207 ansatte, biler til 491 ansatte og 500 har fått smykker. Dette er ikke en stor gave. Hva jeg har gitt er ganske beskjedent, sier han.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er foreløpig avventende og venter på at resultatsesongen skal starte for regionale selskaper.

- Det er et vanskelig marked å handle i. En må prøve å forutse daglige bevegelser og ikke månedlige, sier investeringsdirektør Ben Collett hos Sunrise Brokers til CNBC.

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra Kina, som vanligvis skaper reaksjoner hos investorer, er blitt mottatt med stort gjesp i Asia. Den viser at den kinesiske økonomien er stabil, men fortsatt har store utfordringer.

I Japan er den tilsvarende indeksen bedre enn forventet med en måling på 52,8 – opp fra 51,7 i september. En måling på over 50 indikerer en økt aktivitet.

 

Asiatiske aksjemarkeder (kl 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15138,96 (-0,37%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23322,15 (-0,35%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2305,63 (-0,91%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1929,39 (-0,39%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8721,27 (-0,32%)

India, BSE Sensex: 26787,23 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1532,72 (0,00%)

Singapore, Straits Times Index: 3224,81 (0,68%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1806,17 (0,55%)

Indonesia, Composite Index: 5084,7 (0,20%)

Filippinene, SE Composite: 7105,52 (-0,69%)

Australia, All Ordinaries: 5362,4 (-0,20%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no