- På mange måter er nyboligmarkedet nå tilbake på det nivået det var under den sterke prisoppgangen i 2011 og 2012. Salget har kommet opp på et høy nivå, særlig på østlandet, sier Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse.

De siste to månedene har salget av nye boliger på Østlandet steget med hele 61 prosent, fra forrige tomånedersperiode. 1226 nye boliger har blitt solgt på Østlandet. Sammenlignet med samme periode i fjor har antallet nye boliger solgt økt med 47 prosent.

I hele Norge er det er solgt 2 455 nye boliger de siste to månedene. Det er 684 flere enn det ble solgt i forrige tomånedersperiode, og gir en økning på 39 prosent. Sammenlignet med samme periode i fjor har salget av nye boliger økt med 35 prosent.

Dette kommer frem i siste utgave av rapporten Econ Nye boliger som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet og Nord-Norge.

Salget av nye boliger har de siste to månedene vært på nivå med 2011 og 2012, årene før boligmarkedet møtte nedgang.

- I fjor falt bruktboligmarkedet kraftig, og det gjorde også nyboligmarkedet. Mange trodde da at luften var på vei ut av ballongen. Men vi ser nå at også bruktboligmarkedet er tilbake på det høye nivået, sier Bjørnstad.

Salgstakten var høyest på Østlandet, der 20 prosent av de nye ledige boligene ble solgt. Videre kommer Nord-Norge med 19 prosent, Midt-Norge med 17 prosent og Vestlandet med 16 prosent. Sørlandet hadde den laveste salgstakten, der kun 11 prosent av de ledige boligene ble solgt. 

Statistikken omfatter 32 605 boliger, fordelt på 1 402 prosjekter. 11 809 av disse var i oktober ikke solgt. Rapporten viser at usolgte boliger har økt med omlag 300 siden august i år, og nærmere 1 000 siden oktober i fjor.

Antall nye boliger har derfor vært høyere enn salget. 42 prosent av de usolgte boligene ligger på Østlandet.

Den høyeste kvadratmeterprisen på de nye boligene er i Oslo og ligger på 61 600 kroner. Videre kommer Stavanger og Sandned med 50 100 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim ligger kvadratmeterprisene på omlag 48 000 kroner. Mens typiske distriktsfylker har et prisnivå på rundt 35 000 kroner per kvadratmeter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.