Over en milliard mennesker bor dyrere enn de har råd til. En ny rapport fra konsulentselskapet McKinesey slår fast at rundt 330 millioner husstander globalt bor for dyrt.

Dette er hovedsaklig et urbant problem. Over to tredeler av disse husstandene ligger i og rundt verdens hundre største byer.

Rapporten definerer husstander som bruker over 30 prosent av inntekten på å bo.

Problemet er nå økende, i takt med at boligprisene globalt øker. Basert på migrasjonstrender inn til byene og beregnet inntektsvekst mener McKinsey antallet husholdninger vil stige til 440 millioner innen ti år, og vil da ramme 1,6 milliarder mennesker.

Dyre bokostnader fører til dårligere helse, dårligere utdannelse, sosiale problemer og i noen tilfeller til og med sult. Pendling og dyr og dårlig kommunikasjon fører også til arbeidsledighet fordi transportkostnader og kostnader til barnepass overstiger en dårlig betalt jobb. McKinsey mener derfor det er god samfunnsøkonomi å legge til rette for rimeligere boliger, helst nokså sentralt.

"Det fører til mobilitet i arbeidsmarkedet, som igjen fører til større inntekter som gir husholdningene bedre kjøpekraft som kan brukes på varer og tjenester i lokalmiljøet, og som over tid vil hjelpe dem opp inntektspyramiden og drive opp bnp-veksten", skriver McKinsey i rapporten som er gjengitt hos cnbc.

McKinsey slår også hull på myten om at det rett og slett ikke er plass til flere boliger i de store byene. Det er enormt ubrukt potensiale innen rehabilitering og fortetning. Rapporten peker på at det til og med i en by som New York er store landområder som er underutbygget eller til og med ligger brakk eller i forfall. Eller som brukes som parkeringsplasser som like godt kunne ligget under bakken. Mye av dette er til og med offentlig eide tomter.

McKinsey anslår at investeringer på rundt hundre tusen milliarder kroner globalt på boliger helt vil løse dette problemet globalt, inkludert oppkjøp av tomter. Og at investeringene på sikt vil lønne seg, både for utbyggerne og for samfunnet som helhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.