En ny rapport viser at den kinesiske skyggebankvirksomheten nærmer seg 3000 milliarder dollar, ifølge Financial Stability Board.  I fjor var veksten på 37 prosent og dette er den nest høyeste veksten i verden – kun slått av Argentina.

Chinese Academy of Social Sciences mener beløpet er høyere - 4400 milliarder dollar – tilsvarende en femtedel av den den regulerte kinesiske banksektoren.

 

«Kinesisk subprime»

Kinesiske myndigheter har sagt de vil prøve å få kontroll med denne aktiviteten. Det har vist seg vanskelig. I tillegg til finansinstitusjoner som opererer i det skjulte spiller storbankene en viktig rolle.

Bankene tilrettelegger spare- og investeringsprodukter hvor selskaper og enkeltpersoner kan investere i eksotiske låneprodukter hvor det er en rente på over 10 prosent – fire-fem ganger høyere enn hva bankene kan tilby på innskudd.

Dette er ikke ulikt hva som skjedde i USA før finanskrisen i boligmarkedet med såkalte subprimeprodukter.

Investoren George Soros ser klare paralleller.

- Den raske veksten i skyggebanksektoren har urovekkende likheter med subprime-boliglånsmarkedet i USA, som forårsaket finanskrisen i 2007-08. Jeg er sikker på at myndighetene kjenner til farene. De har kompetanse og ressurser til å få kontroll med boblen, sa Soros under en investeringskonferanse i Kina i høst.

 

Internasjonal advarsel

Bankene tar ingen risiko når de setter sammen spareproduktene. Ofte er det de samme rådgiverne som bestemmer om et selskap skal få lån eller ikke. Fristelsen er stor for å tilby desperate kunder en annen løsning hvor banken ikke trenger å ta risiko og får en solid kommisjon.

«Blant de fremvoksende markedene fortjener størrelsen og den raske veksten av skyggebankvirksomheten i Kina spesiell oppmerksomhet», skriver Financial Stability Board (FSB).

FSB ble etablert i 2009 - etter finanskrisen. FSB er en internasjonal organisasjon som har som oppgave å overvåke og gi råd om den globale finanssektoren. Verdens 20 største økonomien (G20) er medlemmer.

FSB legger ikke skjul på at de frykter at Kinas uregulerte bank

 

Høy risiko for forsikringsselskaper

Kinesiske storselskaper har lenge investert i disse spare- og investeringsproduktene fra skyggebankene. Mange selskaper har veldig lave driftsmarginer fra den hovedvirksomheten.

Finansinntekter har reddet overskuddene. Nå har også forsikringsselskaper kastet seg på denne bølgen.

Det internasjonale kredittvurderingsselskapet Moody’s er bekymret. China Pacific Life Insurance, Taiping Life Insurance og Du-Bang Property & Casualty Insurance femdoblet investeringene i denne typen spareprodukter i første halvår, ifølge Moody’s.

- Hvis forsikringsselskapene opplever likviditetsproblemer vil det ikke være enkelt å omgjøre disse investeringene i kontanter på kort varsel. Disse investeringene har også en tendens til å være mer volatile. Avkastningen er høyere, men det er også risikoen for mislighold, sier analytiker Sally Yim hos Moody’s til Bloomberg News.

Ifølge Standard & Poor’s har kinesiske forsikringsselskaper plassert 13 prosent av totale investeringer i denne typen spareprodukter. Rundt halvparten er gitt med sikkerhet i eiendom- og infrastrukturprosjekter.

 

Økonomisk vekst fra Iphone 6

Den taiwanske økonomien vokste med 3,8 prosent i forrige kvartal – 0,1 prosentpoeng svakere enn hva som var forventet. I

følge Taiwans statistisk sentralbyrå sørget eksport for komponenter til den nye Iphone-telefonen for en betydelig del av denne veksten.

Det er taiwanskeide selskaper som produserer alt av Apples-produkter. Andre taiwanske selskaper er betydelige underleverandører av komponenter til blant annet Iphone og Ipad-produktene.

Svak prisvekst i Japan

Det sentrale målet i den japanske «Abenomics»-strategien er å skape en prisvekst på to prosent innen utløpet av 2015. Nye statistikker viser at dette kan bli vanskelig. Prisveksten i september, justert for en økning i salgsskatten tidligere i år, var på kun en prosent.

Forbruket i husholdningene falt med 5,6 prosent i september. Dette er et langt større fall enn hva Japan-økonomer hadde forventet.

- Vi tror at inflasjonen vil moderere seg ytterlige mot slutten av året fremfor å akselerere, slik den japanske sentralbanken tror, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Thieliant tror det er et tidsspørsmål før den japanske sentralbanken må komme på banen med nye støttetiltak for økonomien.

Den lavere oljeprisen på verdensmarkedet har ført til en svakere prisvekst i Japan. Sentralbanken innrømmer at dette er positivt for den japanske økonomien, som er avhengig av å importere nesten alt av energi, men det forkludrer den økonomiske strategien som er lagt.

Red. anm. Etter at denne artikkelen ble publisert, kom Japans sentralbank med nyheter som påvirket børs- og valutakurser betydelig.

Les også: Japans sentralbank sjokkerer og Japan-børsen fullstendig tatt på sengen

Pensjonsgigant endrer porteføljen

Det japanske pensjonsfondet, som forvalter nesten 8000 milliarder kroner, vil endre porteføljesammensetningen og tillate økte investeringer i japanske og utenlandske aksjer. En bekreftelse forventes senere på fredag, ifølge Nihon Keizai Shimbun.

Government Pension Investment Fund (GPIF) vil redusere andelen som investeres i japanske rentepapirer fra 60 til 35 prosent. Andelen aksjer skal mer enn fordobles til 25 prosent. Dette vil ikke skje over natten.

- Nøkkelen her vil bli hvor lenge det vil ta for GPIF å justere porteføljen. Sunn fornuft tilsier rundt fem år, men selv om dette gjøres på mellomlang eller lengre sikt vil det ha en betydelig påvirkning på markedet, sier senior investeringsstrateg Norihito Fujito hos Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Bloomberg News.

 

Markedene

En høyere enn forventet økonomisk vekst i USA i tredje kvartal har sendt de asiatiske aksjemarkedene høyere på fredag.

Planlagte endringer i porteføljesammensetningen til det japanske pensjonsfondet gjør at investorer forventer en fortsatt børsoppgang ved Tokyo-børsen, selv om endringene vil skje gradvis over flere år.

Les også på DN.no:

Lover kamp om lånekunder

Varsler Nav-«rystelser» dnPlus (krever innlogging)

Derfor kan det lønne seg å bruke 20.000 ekstra på boligsalget  

Asiatiske aksjemarkeder (ikke oppdatert)

Japan, Nikkei 225: 15867,16 (1,32%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23916,54 (0,90%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2412,55 (0,89%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1963,59 (0,24%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8897,88 (0,11%)

India, BSE Sensex: 27562,59 (0,78%)

Thailand, SET Index: 1571,42 (0,39%)

Singapore, Straits Times Index: 3248,34 (0,43%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1843,47 (0,04%)

Indonesia, Composite Index: 5073,51 (0,29%)

Filippinene, SE Composite: 7176,3 (0,92%)

Australia, All Ordinaries: 5484,4 (0,50%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.