En person omkom og en ble skadd da romflyet SpaceShipTwo, som tilhører selskapet Virgin Galactic, styrtet under en testflygning over Mojaveørkenen i USA fredag.

– Det oppsto et alvorlig avvik under flygning, og SpaceShipTwo er tapt, sier selskapet.

En talsmann for den lokale sheriffen sier til nyhetsbyrået Reuters at co-piloten er død, mens piloten klarte å skyte seg ut og har moderate til alvorlige skader. Den lokale TV-stasjonen KGET melder at et ambulansehelikopter har fløyet en pasient til sykehus for behandling etter styrten.

En fotograf som dekket testen, sier til TV-kanalen NBC at han så en eksplosjon i luften og senere fant vrakrester på bakken.

Flyplassdirektør Stuart Witt bekrefter overfor lokale medier at romflyet har styrtet øst for Mojave. Det er varslet en pressekonferanse klokken 23 fredag kveld norsk tid.

Tandberg: – Forferdelig trist

– Det er veldig tragisk at slike uhell skjer, spesielt når det går med menneskeliv. Det er ikke tvil om at dette programmet vil bli ytterligere forsinket, sier romfartsekspert Erik Tandberg til VG. Han påpeker samtidig at ting kan gå galt i et prosjekt som dette, der ny teknologi prøves ut.

– Samtidig er dette den første alvorlige ulykken med dette prosjektet, og disse prøvene er jo til for å sikre seg, sier Tandberg og legger til at det ville vært langt verre om dette hadde skjedd under en kommersiell flygning.

Han sier det er for tidlig å si hvor mye Virgin Galactics prosjekt vil bli forsinket som følge av ulykken.

– Man må først og fremst finne feilen og rette denne. Da ser man også hvor alvorlig den er og hvordan den spiller inn på fremdriften.

Første flytur

Fredagens test var den første motoriserte flygningen for SpaceShipTwo på over ni måneder, melder NBC. Selskapet skulle teste et nytt drivstoff til flyets rakettmotor.

Flyet ventet en god stund på bakken sammen med bæreflyet WhiteKnightTwo før det fikk klarsignal og steg til 50.000 fots høyde fra basen i den amerikanske delstaten New Mexico. Der ble romflyet sluppet og fløy fritt for 35. gang i historien.

– Tenning! SpaceShipTwo flyr igjen med rakettkraft, lød meldingen fra Virgin Galactic.

Bæreflyet landet trygt etter testturen.

Branson vil til rommet

Milliardær, gründer og investor Richard Branson står bak selskapet og romflyet som etter planen snart skulle i gang med de første kommersielle flygningene til verdensrommet. Over 700 personer har bladd opp en kvart million dollar – snaut 1,7 millioner kroner – for en tur opp i 100 kilometers høyde.

Selskapet hadde håpet å ta den første turen med betalende passasjerer allerede i slutten av 2014, men i september justerte Branson tidspunktet til tidlig i 2015. Gründeren har sagt han selv ønsker å være med

Les også:
Telenor kan få millionbot etter mobilkollaps
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.