I flyselskapet SAS er sykefraværet blant de kabinansatte helt motsatt enn bildet ellers i Norge og Sverige:

- Blant flygende går bildet i Norges favør. Det har vært en trend i lang tid, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Sykefraværet blant de kabinansatte er omtrent 3 prosentpoeng lavere i Norge enn i Sverige.

På landsbasis var sykefraværet i Norge på 6,48 prosent andre kvartal 2013, mens det i Sverige var på 2,3 prosent i 2013.

Stormberg-sjef Steinar J. Olsens uttalte til DN tidligere denne uken at deres ansatte i Sverige hadde halvparten så høyt sykefravær som de norske ansatte. Utviklingen bekreftes også i statistikk fra arbeidsmarkedet i de to landene.

Olsen mener det er betenkelig. Han tror ikke nordmenn er mer enn dobbelt så syke som svenske kolleger.

I SAS er imidlertid situasjonen helt motsatt:

- Bildet på Sverige og Norge er annerledes enn det Stormberg hadde, sier Johansen.

Selv om Norge kommer best ut av de skandinaviske landene, er det generelt sett et stort fravær blant flygende ansatte.

- Sykefraværet blant kabinansatte ligger normalt på samme nivå som omsorgsarbeidere, hvilket er høyt, sier Johansen, som ikke vil ut med konkrete tall.

Blant norske helse- og sosialarbeidere lå sykefraværet på 9,2 prosent i andre kvartal 2014, i følge Statistisk sentralbyrå.

Størst fravær i luften

Bakgrunnen for det høye sykefraværet er ifølge Johansen at at det er mer krevende å jobbe i luften. For SAS' del er sykefraværet betydelig høyere blant de som jobber i luften, enn blant de som jobber på bakken.

- Det skyldes at det er spesielt krevende å jobbe i luften, nettopp fordi at plager de som jobber på bakken kan jobbe med, type luftveisinfeksjoner i varierende grad, er i lufta helt uaktuelt. Fordi du blant annet får problemer med trykket. Derfor har man en situasjon hvor vi har høyere prosentandel på sykefravær. Men dette er også mer kostbart for bedriften, sier Johansen.

Ifølge Johansen har SAS Norge en aktiv og strategisk tilnærming for å få syke raskt tilbake i jobb.

- Vi har helsefaglige, dedikerte personer som tidlig i fraværsfasen kobles inn, med en tilgang på faglig kompetanse underveis. Vi er veldig bevisst på å gi mulighet for ny oppstart når man er syk. En tidlig tilbakeføring i jobb igjen hvor det forutsettes en tilrettelegging mener vi gir veldig gode resultater. Dette programmet vi har, det bærer nå frukte, og de andre landene vil ta etter, sier han.

Best i Danmark

Blant SAS-ansatte som jobber på bakken er fraværet på lik linje i Sverige og Norge. Danmark har imidlertid den laveste fraværsprosenten blant bakkeansatte.

- Vi har ikke den samme erfaringen som er illustrert i Stormberg-saken, sier Johansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også:

- Jeg ble overrasket over dette utspillet

Mageplask fra pidestallen

- Jeg tror at Steinar har strukket strikken litt