Da statsminister Erna Solberg (H) skulle forklare hvorfor Høyre og Frp vil kutte i barnetillegget for uføre, brukte hun et eksempel som kun gjelder fire nordmenn

Regjeringens forslag til å kutte i barnetillegget for uføre mens de samtidig gir skattelette for de rikeste i landet har møtt kraftig kritikk, skriver VG.

Da statsministeren i spørretimen i Stortinget sist onsdag skulle forsvare kuttet brukte hun følgende eksempel:

«En enslig person i jobb med lav inntekt – litt over 300.000 kroner, som er blant de laveste heltidsinntekter i Norge – og som har fire barn, ville med det systemet som skulle gjelde før vi så på barnetillegget, kunne tape 72.000 kroner ved å gå fra å jobbe 40 prosent til å jobbe 100 prosent.»

Etter en henvendelse fra Sps Geir Pollestad har arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) fått Arbeids- og velferdsdirektoratet til å utarbeide en oversikt over hvor mange personer eksempelet som Erna Solberg brukte omfatter.

Svaret er fire.

– Jeg lo høyt da jeg så dette tallet. Dette er ustyrtelig artig at statsministeren bruker et eksempel som kun dreier seg om fire personer, sier Pollestad.

Knut Arild Hareide – som stilte spørsmålet onsdag – sier at statsministeren ikke direkte har sagt noe feil, men mener eksempelet hun brukte ikke var særlig gjennomtenkt.

I en epost til VG svarer Erna Solberg at «Mange flere uføre enn det, med ulik ytelse, ulikt antall barn og ulik uføregrad, rammes av at de vil tape på å jobbe mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.