Nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år, ifølge en rapport fra FNs klimapanel.

FNs klimapanel (IPCC) presenterte den siste og avsluttende delen av sin femte klimarapport i København søndag.

Klimaendringene er menneskeskapte og den globale oppvarmingen vil få alvorlige konsekvenser i framtiden om vi ikke handler nå, skriver forfatterne bak rapporten. Budskapet er kjent fra tidligere rapporter fra panelet, men tonen er mer skjerpet denne gangen.

I rapporten fremgår det at jordens gjennomsnittstemperatur har steget 0,85 grader siden 1880. Uten nye klimatiltak vil jorden ved slutten av dette århundret kunne bli 3,7-4,8 grader varmere enn i førindustriell tid.

Dersom vi skal nå togradersmålet, må vi handle raskt før muligheten forsvinner, understreket lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, under pressekonferansen søndag.

– For å ha en god sjanse til å holde oss under 2 grader, og til en håndterlig pris, må karbonutslippene våre minske med 40-70 prosent mellom 2010 og 2050, sier lederen for FNs klimapanel, sa han.

Rapporten er ment som en overbyggende samlerapport, og tanken er at den skal fungere som et vitenskapelig kompass for verdens ledere når de samles i Paris neste høst. Der skal de meisle ut en ny klimaavtale for årene etter 2020.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener FNs klimapanels rapport sender et sterkt signal til verdens politikere før klimatoppmøtet i Peru neste måned.

– Rapporten understreket alvoret. Klimapanelet slår fast at menneskeskapte utslipp er hovedårsaken til den oppvarmingen vi har sett siden 1950-tallet, sier Sundtoft.

– Om vi skal nå, haster det. Det er det ingen tvil om. Innen få år må de globale utslippene kuttes, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.