Tiltakene som ble bekreftet for en knapp uke siden har sendt det japanske aksjemarkedet opp med nesten syv prosent. Oppgangen fortsatte ved børsåpning i dag, men Nikkei 225 har falt den siste timen.

Ødelegger troverdigheten

Planen er å la sentralbanken plukke opp nesten alt av nye rentepapirer som landets finansdepartement utsteder.

Dette har svekket den japanske yenen kraftig og den ligger på rundt 115 mot en dollar på torsdag. Før statsminister Shinzo Abe lanserte den økonomiske strategien «Abenomics» var kursen 78 yen for en dollar.

Svekkelsen støtter opp rundt eksportørene, men det er også blitt vesentlig dyrere å importere produkter og tjenester fra utlandet.

- Vi står ved et kritisk punkt for å unnslippe deflasjon. Halvhjertede tiltak vil bare bringe tilbake tankegangen som eksisterte tidligere og sende Japan tilbake inn i deflasjon. Vi skal gjøre hva som står i vår makt for å nå målet om en prisvekst på to prosent, sa sentralbanksjef Haruhiko Kuroda denne uken.

Kuroda kritiseres for å fortelle markedet en ting og gjøre noe annet. Før de siste lettelsene sa han flere ganger at de eksisterende tiltakene som var iverksatt hadde gitt resultater.

- Sentralbanken prøver å overraske markedet, men optimismen overfor økonomien er litt for mye og markedet ser ikke på dette som ærlig. Når en sentralbank skaper tvil om hvorvidt de gir et riktig bilde av økonomien, ødelegger de for sin egen troverdighet og øker volatiliteten, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors til Businesswekk.

Geni eller gal mann?

Statsminister Shinzo Abe er blitt utsatt for kritikk fra politikere, men alt tyder på at han støtter sentralbanksjefen. Det gjennomføres for tiden pengepolitiske lettelser som Japan ikke har foretatt tidligere. Det medfører også stor risiko.

«Ti år fra nå – vil sentralbanksjef Kuroda bli sett på som et geni eller en gal mann», spør Bloomberg-kommentatoren William Pesek i en kommentarartikkel i dag.

Den offentlige gjelden passerte 1.000.000.000.000.000 yen (59.564.694.015.000 kroner – nesten 60 billioner kroner) i fjor og vokser fortsatt. Den japanske gjelden er på 240 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Det er sentralbanken som plukker opp den nyutstedte gjelden.

Heller ikke pensjonsfondet, som forvalter rundt 8000 milliarder kroner, ønsker å fortsette investeringene i japanske rentepapirer. De vil derimot endre porteføljesammensetningen og fordoble investeringene i aksjer til 25 prosent.

«Så snart finanslovene – og tyngdekraften – setter inn, kan det japanske gjeldsmarkedet krasje på en måte som få kollapsen av Lehman Brothers i 2008 til å fremstå som en liten oppvarmingsøvelse», skriver den prisbelønte Bloomberg-kommentatoren.

Han frykter hendelsene hos Lehman, som utløste den amerikanske finanskrisen for nesten syv år siden, ikke er helt sammenlignbare for Japan. Det kan bli verre.

«Årsaken er at det japanske rentemarkedet så forvridd at investorer ikke vil ha de vanlige varselsymptomene om at det er et marked i nød», skriver Pesek, som er basert i Tokyo.

Skuffede forbrukere

Målet om en prisvekst på to prosent skal i teorien føre til økt privat forbruk og investeringer. Japanske forbrukere er forsiktige; to tiår med deflasjon og nullrente gjør at de ikke ønsker å ta en høy risiko med oppstarte midler.

En ny meningsmåling fra Tokyo Broadcasting System viser at ni av ti spurte ikke føler at myndighetenes politikk har forbedret levestandarden.

- Det har spredd seg en følelse av skuffelse fra Abenomics, sier økonomiprofessor Masazumi Wakatabe ved Waseda University til New York Times.

Høy ledighet i Australia

Nye sysselsettingstall fra Australia viser den høyeste arbeidsledigheten på 12 år på 6,2 prosent. Sentralbanken rørte ikke renten tidligere denne uken og lot den ligge på rekordlave 2,5 prosent.

Lave priser på råvarer og svak etterspørsel fra Kina og andre asiatiske land har rammet den viktige gruvesektoren hardt.

Prisen på jernmalm, som er Australias viktigste eksportprodukt, har falt med mer enn 40 prosent i år. Prisfallet forventes å fortsette de neste månedene.

Asiatiske selskaper

Daiwa Capital Markets mener at smarttelefoner som støtter 4G-systemene ikke er en revolusjon, men en evolusjon. De vil ikke gi komponentleverandører den samme oppgangen som de har hatt ved overgangen fra funksjonstelefoner til 3G.

Investorer anbefales å sitte på aksjer i Taiwanske MediaTek med et kursmål på dagens nivå.

Singapore-verftet SembCorp, som har bygd avanserte oljerigger det siste tiåret verden over, møter utfordrende tider med en lav oljepris. Driftsmarginene har falt fra nesten 30 prosent for fem år siden til ti prosent i tredje kvartal.

Swire Properties er blitt den største utleieren av kontorareal i Hong Kong. Nye investeringer i kinesiske byer begynner å gi resultater. Daiwa tror det er en oppside på 34 prosent sammenlignet med dagens kurs.

Omsetningen ved kasinoene i Macau stupte med 23,2 prosent i oktober sammenlignet med i fjor. Det er VIP-markedet som skuffer mest med et omsetningsfall på 31 prosent. Problemene skyldes i hovedsak Kinas kamp mot korrupsjon. Macau er blitt brukt til hvitvasking av penger.

 

Markedene

De asiatiske markedene venter på amerikanske sysselsettingsstatistikker på fredag for å få en bedre forståelse av hvordan uroen på det amerikanske aksjemarkedet har slått ut.

Det er liten aktivitet ved de fleste aksjemarkedene i Asia torsdag formiddag lokal tid.

- Fredagens sysselsettingsrapport vil være av stor interesse for å vurdere psykologien i markedet. Den amerikanske sentralbankens sikkerhetsnett er ikke der lenger. Dårlige tall vil tegne et klarere bilde om hvorvidt markedet er klar til å gå tilbake til en mer tradisjonell situasjon, sier sjefmarkedsstrateg Chris Weston hos finansinstitusjonen IG i Australia til Associated Press.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16843,97 (-0,55%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23666,4 (-0,12%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2406,77 (-0,52%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1936,29 (0,25%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8907,49 (-0,62%)

India, BSE Sensex: 27915,48 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1581,02 (0,23%)

Singapore, Straits Times Index: 3293 (0,16%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1835,95 (-0,18%)

Indonesia, Composite Index: 5061,7 (-0,10%)

Filippinene, SE Composite: 7233,48 (0,34%)

Australia, All Ordinaries: 5478,3 (-0,26%)

 

Les også: - Det må magiconomics til for at dette skal gå bra



  - «Japan-syndromet» er den største trusselen mot eurosonens økonomi

Asia i dag: Vulkanutbrudd kan utrydde Japan

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.