Overvåking og kontroll på arbeidsplassen gjør at 30 prosent av norske mellomledere ikke tør rapportere om kritikkverdige forhold, viser en fersk undersøkelse.

I tallene fra Norsk Ledelsesbarometer som De Facto har laget på oppdrag for organisasjonen Lederne, opplever nesten halvparten av de spurte at norsk arbeidsliv er i ferd med å bli mer autoritært, sier nestleder Tor Hæhre i Lederne.

Minner om overvåkningssamfunn

Ifølge Hæhre både kartlegger og overvåker bedriftene, og de har strenge kontrollsystemer som blant annet fører til at så mange som 30 prosent av mellomlederne ikke tør å si fra om kritikkverdige og dermed også sikkerhetskritiske forhold.

– Tendensene vi ser i store deler av det norske arbeidslivet, både i offentlig og privat sektor, begynner å minne om det orwellske overvåkingssamfunnet. Du skal være ukritisk lydig mot virksomheten, det vil si tankene og ideene som kommer fra toppledelse og styre. Er du ikke det, får det konsekvenser for din karakter på ulike parametere som er definert av ledelsen, og det får igjen konsekvenser for lønn og karriere, sier Hæhre.

Truer samfunnsmodellen

Hæhre mener dette truer hele den norske samfunnsmodellen, med høy grad av tillit mellom de ulike samfunnsleddene. Han spør derfor om dette er et samfunn vi ønsker, og mener en stor del av norske virksomheter og politikere må våkne før utviklingen har gått for langt.

Les også: Nye forsinkelser for Teslas Model X

Nye retningslinjer har ikke påvirket sykefraværet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.