Både Kulturdepartementet, styreleder Lars Sponheim og selskapsledelsen får refs etter Riksrevisjonens gjennomgang av Norske Tipping. Riksrevisor Per Kristian Foss mener det kan stilles spørsmål ved om driften tippeselskapet er effektiv.

”Revisjonen stiller spørsmål ved om styret og ledelsen i tilstrekkelig grad har satt krav til effektiv drift og ressursbruk, og om disse er ambisiøse nok”, heter det i Riksrevisjonens rapport som sammenfatter kontrollen med forvaltningen av statlige selskaper for 2013.

- Vi mener jo selv at Norsk Tipping drives kostnadseffektivt, men vi kan helt sikkert bli flinkere til å dokumentere det, sier administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping til dn.no

Kostnadsøkning

Det vises i rapporten til at til tross for at Norsk Tippings inntekter har økt i undersøkelsesperioden fra 2008-2013, har driftsmarginen og lønnsomheten gått ned.  Selskapet, som i 2013 en nettoinntekt på 6,4 milliarder kroner, har hatt en vesentlig økning i både nettoinntekter (27 prosent) og nettokostnader (29 prosent) i undersøkelsesperioden.  "Utviklingen i kosntnadsprosent og driftsmargin viser at en det er en reduksjon i andelen av Norsk Tippings inntekter som går til gode formål" heter det i rapporten. Almlid viser til at de totale utbetalingene likevel har økt selv om prosentandelen er redusert.

- Overskuddet til fordeling har økt med en milliard, så det har vært betydelig vekst i perioden, sier han

Ifølge Almlid har det vært en kostnadsøkning i Norsk Tipping blant annet på grunn av innføring av nye spill.

- Vi har introdusert nye spill som er mer kostnadsintensive av natur, sier Almlid og viser til at en rekke av disses spillene, som livebetting, krever mer mannskap.

-Det er gjort betydelige investeringer for å utvikle selskapet og få vekst, og vi mener derfor det er gode grunner til en utvikling med høyere kostnadsprosent, sier Almlid.

Sluttpakker

Riksrevisjonen viser også til at selskapet har økt kostnadene per årsverk i perioden fra 665.000 til 833.000 kroner, tilsvarende 25 prosent.  Til sammenligning har lønnsutviklingen i perioden vært 21 prosent for medlemsbedriftene i Spekter der også Norsk Tipping er medlem.

-Vi har gjort aktive grep med sluttpakker for å fornye kompetansen og få en mer up-to-date kompetanse, og den er noe dyrere enn den vi har sagt farvel til, forklarer Almlid.

Riksrevisjonen sammenligner også Norsk Tipping med andre tippeselskaper i Norden som det er naturlig å sammenligne seg med. Sammenligningen viser at den nasjonale finske spilloperatøren er den som gir mest av spillinntektene til samfunnet med 77 prosent utbetaling i 2012, mot 70 prosent i Danmark, 65 prosent i Norge og 51 prosent i Sverige. Formålsprosenten til Norsk Tipping er redusert med 3,9 prosentpoeng fra 2008 til 2013 ifølge Riksrevisjonen. Almlid mener det er vanskelig å sammenligne selskapene.

- Sammenligningen er befattet med betydelig svakhet fordi spillporteføljene er veldig forskjellig i de ulike landene, sier han.

Kritikk av styret

Det fremkommer også i rapporten at styret, som ledes av Venstre-politiker og fylkesmann Lars Sponheim i Hordaland, ikke har satt andre resultatkrav eller effektivitetsmål utover måltall i strategiske planer og budsjetter. Styreleder Sponheim har ifølge rapporten forklart Riksrevisjonen at det har vært utfordrende  å innarbeide god kostnadskontroll på grunn av selskapets monopolstilling med overskuddsutbetaling og få incentiver til effektiv drift.

- Vi vil sammen med styret og Kulturdepartementet se nøye på rapporten og se om vi skal utvikle ytterligere måleparametere for å se om selskapet drives effektivt nok, sier Almlid.

Undersøkelsen viser ifølge Riksrevisjonen at heller ikke eieren, Kulturdepartementet, foretar egne analyser av selskapets drift og utvikling, men baserer seg på selskapets egne vurderinger av strategisk utvikling og kostnadseffektiv drift. ”Revisjonen stiller spørsmål ved om departementet i tilstrekkelig grad har ivaretatt sitt ansvar for oppfølging av effektiv drift og økonomisk og strategisk utvikling i undersøkelsesperioden", heter det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.