Det slo ned som en bombe i den norske telemiljøet da den lille operatøren Ice i fjor slo ut Tele2 i kampen om sentrale mobilfrekvenser. Ice sine amerikanske eiere la over 700 millioner kroner på bordet for å sikre seg en svært attraktiv lisenspakke, men mange var likevel skeptiske til om selskapet virkelig ville bygge ut et skikkelig nett.

Men nå er utbyggingskontrakten klar - og valget falt på Alcatel-Lucent.

- Jeg har aldri vært skeptisk. Vi har hatt en tydelig plan A, og den har stått fast hele veien. Vi skal skal bygge ut, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice.

Helgaker regner med at dette vil overbevise eventuelle skeptikere om at de mener alvor.

-  Vi skal langt. Vi skal ut og utfordre markedet, sier han.

Noen er fremdeles skeptiske til om Ice blir en effektiv aktør, ler mer:  Telegründer frykter null konkurranse i mobilmarkedet

Alt over 4G

Ice har hittil drevet et rent mobilt datanettverk for pc-er og trådløse rutere. Men som del av kontrakten med Alcatel-Lucent skal man legge til rette for mobil bredbåndstelefoni. Dermed blir Ice en full konkurrent til Telenor og Netcom, og deres tjenester skal kunne brukes med vanlige mobiler. 

Helt som Netcom og Telenor blir de imidlertid ikke - de skal nemlig hoppe over alt av 2G og 3G-teknologi, og kjøre den lynraske 4G-teknologien i hele nettet.

- Med nye frekvenser, nytt nett uten gammel bagasje og mye ledig kapasitet kan vi selge veldig gode tjenester, sier Helgaker.

Teleanalytiker Tore Aarønæs er spent på hvor store fordeler dette kan gi Ice, og han er klar på at de starter med et handikap.  For Telenor og Netcom har nesten alle kundene.

- Det er som man starter å spille Monopol etter at de andre har allerede satt opp hus eller hoteller. Og Netcom og Telenor har spilt siden 1992. Spørsmålet er om det gir fordeler å starte uten all bagasjen, sier Aarønæs.

Nye teknologier kan gi vesentlig lavere driftskostnader, påpeker han.

Doping ikke lov lenger

Aarønæs mener at Ice har en spennende lisenspakke, og at gevinsten ved å bli en voksen mobiloperatør kan være stor.

- Ice kan jo se at de to store aktørene til sammen sitter igjen med et Lillehammer-OL på bunnlinjen hvert år. Men det er langt opp dit, sier han.

Han påpeker at de andre aktørene har bygget sine nett under regler som i praksis ga dem utbyggingsstøtte. Tele2 truet flere ganger med å stoppe sin utbygging hvis de ikke fikk dekket utbyggingskostnadene ved å kreve mer fra folk som ringte deres kunder. 

- Tidligere har man fått lov til å overprise tjenestene noe for å sette opp nett, men det toget har gått. De andre har fått sette opp nettet med doping, men nå har doping blitt forbudt, sier Aarønæs.

Ice vil foreløpig ikke si hvor stor dekningen skal være eller hvor mange kunder som er nødvendig å ha for å oppnå lønnsomhet.

- Vi har ikke uttalt noe kundemål, men skal ut og konkurrere på linje med de to store i Norge. Vi har vært en annerledes operatør og vi skal fortsatt tørre å satse annerledes, sier han.

 

Deler Tele2

Da Ice vant frekvensauksjonen lå plutselig den gamle mobilutfordreren Tele2 med brukket rygg. Selskapet hadde over én million kunder og hadde brukt et milliardbeløp på å bruke et nett, som det ikke lenger hadde nok lisenser til å bruke effektivt.

Tele2 måtte finne en løsning med enten Ice eller Netcoms eiere, TeliaSonera. Nå ligger det an til at disse to får hver sin del av Tele2. TeliaSonera har avtalt å kjøpe Tele2, og Ice har inngått en avtale om å kjøpe ut nettet, mens kundene skal bli hos TeliaSonera.

Det er imidlertid bare tilgang til mastene som passer inn i Ice sine planer. Selskapet har lite bruk for alt utstyret Tele2 nettopp har brukt store summer på å skru opp i mastene.

- Blir det tidenes skrapsalg av nesten nytt utstyr?

- Ja, er du interessert?, fleiper Helgaker, som ikke vil si hva som skal skje med dette utstyret. Han understreker også at Tele2-oppkjøpet må godkjennes før Ice kan overta nettet.

Klar i 2015

Helgaker har sagt at han ikke er så bekymret for det å skaffe kunder, noe som ellers regnes som vanskelig i markeder der alle har mobil fra før.

- Hva skal overbevise folk om å  gå over til å bli kunder hos dere?

- Det kommer vi tilbake til når vi er klare for lansering.

- Når blir det?

- Vi skal bytte ut alle basestasjoenne og støtte 4G i løpet av 2015. Det blir nylansering i løpet av året, sier han.

Les også:

  Konkurransetilsynet gir gult lys for mobilfusjon

Mobilnett til tre mrd. henger i en tynn tråd dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.