Trekk 40: REMIS

 

Anand klarte ikke å skape noe mer ut av presset sitt og måtte ta til takke med remis etter 40 trekk. Et veldig godt resultat for Magnus fra en vanskelig posisjon. Nå kan nordmannen se frem til to hvite partier på rad i de to neste rundene! Det skal bli en skikkelig utfordring for inderen.

 

Trekk 32:

 

Det som er gode nyheter for Magnus, er at han klarte å bytte ut alle bøndene på dronningfløyen. Springeren er bedre der hvor slaget utfolder seg på en begrenset del av brettet, og nå unngår Magnus å måtte forsvare seg i en "tofrontskrig". Styrkeforholdet mellom løperen og springeren er derfor utjevnet. Nå tror jeg at Magnus skal klare å forsvare inn remisen i dagens parti.

 

Trekk 27:

 

Man sier gjerne at løpere som regel er litt bedre enn springerne/hestene. Iallfall gjelder dette i dagens parti hvor løperen på d5 øver innflytelse over nesten hele brettet. Springeren er kortbeint og klarer ikke like lett å forflytte seg fra en side av brettet til en annen. Det er ingen overdrivelse å si at Anands løper dominerer over hesten til Magnus. I tillegg har vår mann altså en "dobbeltbonde" i f-linja som er sårbar i det lange løp.

 

Trekk 25:

 

Vi kan nå trygt slå fast at det var overmodig av Magnus å slå ut "testamentbonden" på b2. Anands brikker dominerer scenen fullstendig nå og det kommer til å bli en lang dag på kontoret for vår mann. Det er nå kun to resultater som er aktuelle: Enten vinner inderen, eller så blir partiet remis. Jeg anslår at det er 50/50 i øyeblikket om det blir tap eller remis for Magnus. En trist utvikling :/

 

Det går en vandrehistorie om bonden på b2 som Magnus nettopp slo ut. En rik far testamenterte alt han eide til sin sønn på en betingelse: At sønnen aldri, ALDRI slo akkurat denne bonden på b2. Fra tidligere VM-matcher finnes det flere eksempler på at en spiller har forspist seg på testamentbonden og blitt hardt straffet for det. Kan Magnus komme unna med det?

 

Trekk 22:

Ble Magnus for overmodig i det 22. trekket? I en rolig stilling hvor ingenting spesielt var på ferde, slo Magnus plutselig "testamentbonden" til Anand på b2. Nå havner inderen riktignok materiell under, men til gjengjeld vil alle offiserene hans våkne til liv. Jeg er redd nordmannen tok for store sjanser her i et forsøk på å skape gevinstsjanser for seg selv.

 

Åpningen:

Magnus Carlsen har tydeligvis brukt hviledagen godt og var den som overrasket i åpningsfasen av parti 5. Nordmannen valgte en uvanlig variant med de svarte brikker og Anand var den første av de to som måtte i tenkeboksen.

Det ser ut som Magnus bevisst velger en noe passiv og avventende oppstilling for å hindre en direkte konfrontasjon mellom de to troppene. På denne måten unngår han at Anand får utnytte sine fantastiske computerforberedte åpningsvarianter.
Nå er det i stedet kamp mann mot mann og Magnus har vist tidligere at han evner å utmanøvrere Anand selv fra en litt dårligere posisjon.

Jeg liker Magnus sitt åpningsvalg i det 5. partiet og er nå optimist med hensyn til den videre utviklingen i partiet.

Nettmøte nå: Send inn spørsmål til DNs sjakkekspert(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.