Nye dokumenter viser at Vimpelcom, et selskap der Telenor er en av hovedeierne, i 2011 betalte Usbekistans diktatordatter for å få telelisenser.

Etterforskere anslår nå at Vimpelcom har tjent 1,7 milliarder kroner gjennom ulovlige bestikkelser, skriver Klassekampen.

Telenor eier i dag 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

Klassekampen dokumenterte lørdag hvordan Vimpelcom i 2007 overførte 25 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, som betaling for telelisenser i Usbekistan.

Nå viser rettsdokumenter som ble presentert i Stockholms Tingsrätt fredag i saken mot svenske Teliasonera, og som Klassekampen har fått tilgang til, at dette har skjedd flere ganger.

Penger til Gibraltar

Vimpelcom fikk så sent som i 2011 igjen telelisenser i Usbekistan ved å betale 30 millioner dollar til selskapet Takilant, som er presidentdatterens postboksselskap på Gibraltar.

Betalingen kommer fram i rettsdokumenter som ble presentert i Stockholm tingsrätt fredag, og som Klassekampen har fått tilgang til. Til sammen har Vimpelcom betalt 55 millioner dollar rett til postboksselskapet kontrollert av Gulnara Karimova

Overføringene står stikk i strid med forsikringene Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas ga til daværende næringsminister Trond Giske i desember 2012. Den gang slo han fast for næringsministeren at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått rettsmessig for seg.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas gikk i 2010 inn i styret i Vimpelcom. Baksaas vil ikke la seg intervjue om saken i Klassekampen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Telenor kan ikke redegjøre
Telenor var ukjent med kontoutskrift

- Vimpelcom skjulte lisensbetaling