– Magnus stanger i Berlinmuren og det ser ut som om Anand har gode muligheter for remis i dag, sier DNs sjakkeskpert Leif Erlend Johannessen etter én times spill i mandagens parti.

Hva betyr Berlinmuren i sjakk, spør du kanskje?

Berlinforsvaret, som populært kalles Berlinmuren, er en åpningsvariant i sjakk. Den fant formen sent på 1800-tallet, men gikk deretter nærmest i glemmeboken de påfølgende 100 årene, forteller Johannessen.

Felte tidenes sjakkspiller

Men så, i år 2000, børstet Vladimir Kramnik (fortsatt rangert som verdens ellevte beste spiller) støvet av åpningen, og brukte den til å nøytralisere det som da var tittelholderen gjennom de siste 15 årene, Garry Kasparov. Kasparov var spesielt fryktet for sitt spill med hvite brikker, men fant ingen hull i Kramniks Berlinforsvar, og tapte verdensmesterskapet uten å vinne et eneste parti med hvitt.

– Etter det fikk åpningen en voldsom oppsving og idag er åpningen så populær at mange spillere åpner med å flytte dronningbonden heller enn kongebonden for å unngå Berlinforsvaret, forklarer Johannessen.

Klassisk åpning

Det syvende partiet mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand åpnet med en av de mest tradisjonelle variantene som finnes: kongebøndene to steg frem, deretter hvits springer på kongesiden og svarts springer på dronningsiden frem og innover i brettet, og så hvits løper opp for å true sorts fremskutte springer. Åpningen kalles spansk åpning eller Ruy Lopez, og har vært analysert i mer enn 500 år.

Men etter åpningstrekkene valgte så Anand å føre spillet over i Berlinforsvaret som blant annet kjennetegnes av at dronningene byttes av tidlig.

– Man går veldig tidlig rett til sluttspillet. Berlinmuren er en måte å nøytralisere angrepspillere på, hvor man som sort får en passiv og defensiv posisjon.

Samtidig er det i sluttspillene Carlsen trives best.

– Sånn sett er det overraskende at Anand valgte Berlinforsvaret; du må være innstilt på en lang forsvarsjobb hvor du påtar deg en passiv, defensiv forsvarsstilling, sier Johannessen.

Svarts muligheter til motangrep når man spiller Berlinforsvaret, knytter seg som regel til at man får to løpere mot hvits springer og løper, men Anand byttet tidlig av den ene løperen sin, og Johannessen er derfor sikker på at Anand går for remis i dag.

– Det vil de begge være rimelig godt fornøy med, mener Johannesen.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.

Analyse av fjerde parti her.

Analyse av sjette parti her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.