Ekte mat, står det over et stor bilde av mat- og drikkesjef Lars Erik Vesterdal på utsiden av det som fra 11. november heter Scandic Nidelven, tidligere Rica Nidelven, i Trondheim. Nå forlater åtte av kokkene og kjøkkenlederne som har laget maten hotellet er blitt så kjent og berømt for, arbeidsplassen.

 – For min egen del slutter jeg fordi jeg har vært her i ni år. Bjarte har latt oss holde på som vi har ønsket i disse årene, og nå føler jeg at tiden er inne for å gå til nye arenaer, sier mat- og drikkesjef Vesterdal.

 Ferdigmat og halvfabrikata har nærmest vært bannlyst i Rica Nidelven, som blant annet har tatt inn hele dyreskrotter og selv skåret ned kjøttet. Ni år på rad er Nidelven-hotellet kåret til å ha årets beste hotellfrokost. Siste gang var i oktober.

 Flere av kokkene som nå går er prisbelønte for sin kokkekunst, og ettertraktet i arbeidsmarkedet.

Forlater kjøkkenet

– Slutter du fordi det kommer inn nye eiere?

– Det var beleilig å slutte nå som Rica bestemte seg for å selge. Rica Nidelven har vært den beste arbeidsplassen jeg har hatt sier Vesterdal, som ikke vil si noe mer om hva han nå skal i gang med.

Med Bjarte sikter Vesterdal til hotelldirektør Bjarte Gjerde (66). Gjerde sluttet to uker før Scandic tok over hotellet, etter å ha vært med fra før åpningen i 2003. Gjerde var samtidig regiondirektør for Rica i Midt-Norge og satt i Ricas konsernledelse.

Gjerdes sønn, Peter A. Gjerde, som har vært markedssjef på Rica Nidelven, slutter også. I tillegg er det klart at minst åtte av hotellets rundt 30 kokker forsvinner. Blant dem er mat- og drikkesjef Vesterdal, kjøkkensjef Lisbeth W. Størvold og assisterende kjøkkensjef Christopher W. Davidsen, ifølge nettstedet Horecanytt. Sistnevnte vant i sommer en av verdens mest prestisjefylte konkurranser, Global Chef Challenge.

Trist

Etter det Dagens Næringsliv forstår er frykten for strammere tøyler og mindre frihet medvirkende årsaker til mannefallet.

– I Rica har beslutningsveien vært kort, og det har vært lite byråkrati. Så lenge hotellet har levert resultater har hotelledelsen fått gjort det den har ønsket. Det kan nok blitt litt annerledes nå, med nytt konsept og nye eiere, sier en kilde med inngående kjennskap til hotellet og kjedene til DN.

Det at først noen sa opp, skal også ha utløst en snøballeffekt.

– Vi er mange som har vært her mange år. Det er ofte ikke vanlig i dette yrket, og at noen slutter har nok også gjort at andre har bestemt seg for å prøve noe nytt. Det er ikke mangel på arbeidstilbud om du er kokk, sier Vesterdal.

– Det er trist at flere sier opp, men på en måte er det også naturlig. Mange har vært der lenge, og er attraktive for andre. Det blir litt som med barn, vi har dem bare til låns. Foreløpig er det ingen dramatikk, men vi ønsker raskt en ny organisasjon på plass for å skape ro for å utvikle hotellet videre. Vi har sterke interne kandidater, sier distriktsdirektør Gry Eriksen i Scandic Norge.

Ikke tukle

Frokosten har vært så populær at gjestene har måttet velge tidspunkt kvelden før, for å få plass til alle. Rica Nidelven har også i lengre tid vært i en egen klasse i Trondheim når det gjelder beleggsprosent, og ikke minst: Hotellet har vært en pengemaskin for Rica-eierne. og gått med et overskudd på mer enn 200 millioner kroner siden oppstarten i 2003.

Hotellet har i tillegg betalt rundt 320 millioner i husleie til eiendomsselskapet, som eies av Rica Eiendom (66 prosent) og Reitangruppen (34) prosent.

– Det er en helhetsvurdering som gjør at jeg fant at det var naturlig å slutte når det blir et nytt eierregime på Nidelven, sier tidligere hotelldirektør Bjarte Gjerde. Han har seks måneders oppsigelsestid, men er fratatt jobbplikt i perioden. Hva han skal gjøre etter den tid, vil ikke Gjerde si noe mer om nå.

Gry Eriksen i Scandic Norge sier Nidelven-hotellet skal drives over samme lest som før – og lover at frokosten ikke skal «tukles med».

– Vi ønsker å bidra til å videreutvikle hotellet. Og nå må vi bare sørge for å vinne frokostprisen også neste år, sier Eriksen.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.