Utbetalingen av 300.000 kroner til eiendomsutvikleren Sjur Lærdal ble et viktig tema også under onsdagens prosedyrer i Jæren tingrett i Sandnes.

Tidligere direktør i AF Bygg Rogaland Michael Mæland ble avskjediget med øyeblikkelig virkning da AF Gruppen oppdaget utbetalingene som var gjort til Lærdal i forbindelse med et heisprosjekt på et hotell. Lærdal kom med tegninger og ideer om hvordan et heisprosjekt kunne gjøres. Advokat Nicolay Skarning hevdet i sin prosedyre at avskjedigelsen skjedde etter at AF Gruppen innså at de ikke hadde rettslig grunnlag for å si opp Mæland.

- Engstelig

– Man ser at man ikke har godt nok grunnlag for å si opp Mæland. Man er engstelig for at man ikke får Mæland ut. Da ser man etter noe annet. En kan gjøre det på mange måter, for eksempel reiseregninger. Her har man startet å se på prosjektet med Sjur Lærdal, sa Skarning i sin prosedyre.

Advokat Henning M. Heitmann som representerer AF Gruppen tok kraftig til motmæle mot en slik fremstilling.

– Dette er en spekulasjon jeg reagerer kraftig på.

- Kan være korrupsjon

Utbetalingene til Lærdal er gransket av revisjonsselskapet EY. Forholdet er nå anmeldt til politiet.

– Det kan være korrupsjon, sa Heitmann i retten i går.

Advokat Skarning hevdet imidlertid at Lærdal ikke hadde noen rolle i forhold til byggherren og at Lærdal opptrådte som en mellommann. At han fikk 300.000 kroner for jobben var helt ok, mente han.

– Prisen er det opp til markedet å avgjøre, sa Skarning.

I retten har tidligere daglig leder i AF Bygg Rogaland og Sjur Lærdal hevdet at slike utbetalinger til mellommenn er vanlige. Konserndirektør i AF Gruppen og styreformann i AF Bygg Rogaland, Morten Grongstad, har på sin side hevdet at slike utbetalinger er stikk i strid med gjeldende forretningspraksis i bransjen og brudd på AF Gruppens etiske retningslinjer.

Påstand mot påstand

Da utbetalingene til Lærdal ble oppdaget, var det allerede startet en oppsigelsessak mot Mæland. AF Gruppen hevder den hadde manglende tillit til Mæland på en rekke punkter fra økonomi- og kostnadskontroll, til manglende hms-kontroll til beskyldninger om mobbing og trakassering. I retten er det ført en rekke vitner som har arbeidet sammen med Mæland. Karakteristikkene av Mæland varierer kraftig.

morten.anestad@dn.no

Les også:

– 40.000 økonomer kan ikke bli ledere

- Jeg har vært innkalt som vitne  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.