Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at veksten i norsk økonomi fortsatt er moderat. I tredje kvartal økte BNP med 0,4 prosent, et kraftig fall fra veksten på 1,2 prosent i andre kvartal.

Veksten i andre kvartal er imidlertid på linje med det moderate nivået vi har sett det siste halvannet året.

Justert for strømproduksjonen mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank at BNP-tallene var marginalt svakere enn ventet.

Produksjon og distribusjon av elektrisitet falt med 9,3 prosent i 3. kvartal, og dempet veksten i BNP med nær 0,2 prosentpoeng.

Les: Fortsatt svak vekst i norsk økonomi

Skuldertrekk i valutamarkedet

- Dette er et bra tall  

Dette trekker ned

Andreassen viser til at det var et fall i forbruket og et fall i investeringene, og at bidraget fra utenriksøkonomien var lite.

- Derfor ble veksten lav. Jeg tror ikke disse tallene endrer bildet av norsk økonomi, men de viser en oppbremsing i forbruket og at investeringene er på vei ned. Det gjør at vekstbildet i Norge er ganske svakt, sier Andreassen.

Det samlede forbruket til husholdningene falt med 0,2 prosent i tredje kvartal, etter en vekst på 0,7 prosent i kvartalet før.

Bruttoinvesteringen i Fastlands-Norge var 0,5 prosent lavere i tredje enn i andre kvartal.

Trakk ned, men mindre enn ventet

Økonomene ventet at kraftproduksjonen, som bidro til en sterk vekst i andre kvartal, skulle trekke ned veksten i tredje kvartal.

- Det var litt sterkere enn ventet, men samtidig trakk kraftkomponentet litt mindre enn ventet. Justert for dette er ikke avviket spesielt stort, sier makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

Tror ikke på rentekutt

Andreassen tror ikke det blir rentekutt i desember fordi kronen har svekket seg, men tror det kommer ett eller to rentekutt i 2015 på grunn av den svake situasjonen i norsk økonomi.

- Tallene er på linje med, eller litt svakere, det Norges Bank har lagt til fordi etterspørselsbildet innenlands er litt svakere, sier Andreassen.

Hov i Handelsbanken tror Norges Bank vil si på rentemøtet i desember at vekstbildet har vært omtrent som ventet i det korte bildet.

- Dette styrker vårt argument om at det ikke kommer noe rentekutt i desember, sier Hov.

- Disse tallene bør ikke ha noe å si for Norges Bank. Det som blir viktig er neste Regionalt nettverk, og oljetellingen, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB, og mener tallen peker på fortsatt trendvekst i norsk økonomi.

Les også:

På visning i bolig som ikke eksisterer
00:00
Publisert:

- Dette er et bra tall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.