Svein Aaser kom inn som styreleder i Telenor i mai 2012. Samme høst ble det kjent at svensk politi hadde varslet norsk Økokrim om Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.

– Grundig jobb

Svenskene hadde da innledet etterforskningen av hvorfor TeliaSonera betalte 2,2 milliarder kroner til postkasseselskapet Takilant på Gibraltar for telelisenser i Usbekistan. Aaser koblet styrets etikkomité på saken.

– Jeg ba komiteen om å gå inn og studere om Vimpelcom etterlever norske verdier i sin virksomhet. De gjorde en grundig jobb. Komiteen hadde flere møter og rapporterte tilbake til styret 12. februar 2013, sier Aaser til NTB.

Konklusjonen er den samme som både Aaser og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har kommunisert den siste uken.

– Vi kunne ikke finne bevis for at mistankene om korrupsjon hadde funnet sted, sier Aaser.

Rapporterte om Takilant

Klassekampen offentliggjorde lørdag og mandag dokumenter som viser at Vimpelcom i 2007 og 2011 har betalt til sammen 600 millioner kroner til Takilant, som eies av Gayene Avkayan – en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Vimpelcom-talsmann Artem Minajev skrev i en epost til NTB mandag at dette ikke representerer ny informasjon ut over det selskapet allerede har rapportert til myndighetene og i finansielle erklæringer.

«Takilant hadde et minoritetseierskap i våre forretninger i Usbekistan fra 2009-2009, og vi har i tillegg tidligere samarbeidet med Takilant for å få lisenser i Usbekistan», heter det i den omfattende rapporten VimpelCom sendte det amerikanske finanstilsynet (SEC) i mars 2013.

Betalte og fikk lisenser

– Jeg vet ikke hvorfor Vimpelcom rapporterte dette til SEC. Men de har vel sett at de delvis hadde samme relasjoner som i TeliaSonera-saken, og forklarer denne kontakten. Jeg oppfatter at Vimpelcom betalte til Takilant og fikk tilbake lisenser. Det er et faktum, kommenterer Svein Aaser.

Telenors etikkomité så i alle fall ingen problemer med utbetalingene til Takilant. I rapporten heter det ifølge Aaser:

« Det er ingen indikasjon i styrematerialet til Vimpelcom eller Vimpelcoms protokoller at de var klar over, eller ble gjort klar over at Takilant-eieren hadde forbindelse med noen som kan bli assosiert med den usbekiske presidenten.»

Har stått opp

Aaser viser til at det var den russiske hovedeieren Ultimo som både da og nå sitter med kontrollen i VimpelCom-styret. Han beskriver Telenors rolle i VimpelCom-styret som å være en ansvarlig minoritetsaksjonær som forsøker å påvirke driften i riktig retning.

– På hver generalforsamling og på hvert styremøte i Vimpelcom de siste tre-fire årene har Telenors representanter stått opp og gått gjennom og anmodet om å følge reglene. Alt dette er protokollert, sier Aaser.

Protokoller til Mæland

Torsdag sendte Telenors styreleder styreprotokollene til næringsminister Monica Mæland (H) i etterkant av at han selv og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas onsdag var innkalt på teppet hos ministeren.

– Her dokumenteres også hva Telenors representanter i styret har gjort for å få VimpelCom til å drive i det vi kan kalle vestlig/norsk retning. Det har vi helt åpenbart lyktes med de siste årene, sier han.

Les også: Detaljer i driften
- Vil oppfordre til å se på investeringsmulighetene her

- Vimpelcom fremstår i større grad som en problematisk eierpost for Telenor

– Telenor bør vurdere salg av VimpelCom  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.