Det amerikanske aksjemarkedet rykket til fredag, der både den smale Dow Jones-indeksen over de 30 største børsselskapen og den brede indeksen over USAs 500 største børsnoterte selskaper igjen sluttet til nye all-time highs.

Markedet var positivt påvirket av at sentralbanken i Kina fredag overraskende kuttet i den ettårige utlånsrenten med 0,4 prosentpoeng til 5,6 prosent. Den ettårige innskuddsrenten ble kuttet med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent.

Analytikere tror ikke det  rentekuttet vil gi store direkte effekter i landets økonomi. Beslutningen om å kutte rentene oppfattes likevel som et viktig signal til markedet.

Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ECB) sa fredag at sentralbanken vil gjøre det som er nødvendig for å få opp inflasjonen og inflasjonsforventningene som raskt som mulig.

- Asia styrker seg på rentene, og Europa styrker seg på den europeiske sentralbanksjefens kommentarer. Det kommer en rekke positive nyheter som strømmer gjennom til amerikanske bedrifter. En stigende bølge løfter alle båter, sier aksjesjef Michael James i Wedbush Securities til Bloomberg.

Resultatsesongen har sålangt overrasket godt på oppsiden i USA. Hele 79 prosent har slått resultatforventningene og 60 prosent har overgått salgsforventningene, ifølge Bloomberg.

Ni av 10 sektorer steg i den brede S&P 500-indeksen fredag. Råvarer, energi og industriaksjer var opp omlag 0,8 prosent.

Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet North Atlantic Drilling var opp rundt syv prosent etter å ha falt markert den senere tid. Aksjen er tross dagens oppgang ned 17,5 prosent siste uke, og over 40 prosent den siste måneden.

Oljeservicekjempen Halliburton, som tidligere denne uken varslet oppkjøp av konkurrenten Baker Hughes for en pris tilsvarende 35 milliarder kroner, var opp omkring tre prosent. Markedet er imidlertid ikke like sikker på verdiene i oppkjøpet og har sendt kursen ned nær seks prosent de siste uken.

Baker Hughes var på sin side opp oppunder to prosent, og er opp henholdsvis 11,5 og 24,5 prosent siste uke og måned.

Alumuniumsprodusenten Alcoa steg omkring to prosent. Steg gjorde også en rekke bank, energi og konsumentaksjer.

I andre enden, trakk flyselskapene United og American, Tesla, Ford Motor og flere farmasiaksjer ned.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00:

Dow Jones Industrial Avg + 0,50 prosent til 17807,75 poeng.

Nasdaq Composite + 0,24 prosent til 4712,97 poeng.

S&P 500 +0,52 prosent 2063,43 poeng.

Les også:
John Fredriksen sikrer seg mer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.