Den kinesiske sentralbanken bekreftet på fredag kveld, etter at de asiatiske finansmarkedene hadde stengt for uken, at det ville komme en rentenedsettelse fra lørdag. Dette har som mål å skape ny økonomisk aktivitet i verdens nest største økonomi og få tilbake optimismen.

Forventer nye rentekutt

Eksperter trodde myndighetene ville vente til de økonomiske statistikkene for fjerde kvartal var utarbeidet i januar. Alt tyder på at den økonomiske aktiviteten har vært for lav i høst. Det kan true den økonomiske veksten i 2015.

- Vi forventer et nytt rentekutt i første kvartal 2015. Dette vil sende utlånsrenten ned til 5,2 prosent og innskuddsrenten til 2,5 prosent, sier leder for Asia-strategi hos den svenske banken SEB, Sean Yokota.

Sentralbanken har tidligere i år kommet med tiltak for å holde aktiviteten oppe i økonomien. Disse tiltakene har vært målrettede og vært rettet mot mindre banker i distriktene.

- Den kinesiske økonomien har ikke respondert på tiltakene som ønskelig. Med svak prisvekst, lavere oljepris og svakere enn forventet etterspørsel globalt vil Kina ha rom til å foreta flere lettelser, sier han.

Rentenedsettelsen kom overraskende på alle Kina-økonomier. Ingen forventet at sentralbanken ville foreta seg noe før etter årsskiftet. Enkelte tror at rentekuttet er et forsøk på å la bankene få konkurrere og fastsette rentene. Det er et åpent spørsmål om dette vil skje.

- Det er en dvelende tvil hos meg hvorvidt bankene vil spille på lag med sentralbanken og faktisk senke rentene. Myndighetene forsøker seg med en vekststøttet politikk og økonomiske reformer samtidig, sier Kina-økonom Andrew Polk hos Conference Board til Bloomberg News.

Farlig vekstnivå

Kina har delvis fulgt vekstoppskriften Japan brukte for å gjenoppbygge økonomien etter den andre verdenskrig. Kina har også begynt å vise enkelte symptomer fra Japan på 1980-tallet med overkapasitet i nøkkelsektorer og bobler i eiendomsmarkedet.

Kina havnet inne i deflasjon på 1990-tallet med fallende priser. I Kina er det fortsatt generell prisvekst, men ved fabrikkene har prisene falt sammenhengende de siste tre årene - senest 2,5 prosent i oktober.

Det er frykt for deflasjon. Inflasjonsmålet er satt til 3,5 prosent. For tiden ligger den på rundt to prosent.

- Myndighetene har endret sitt syn, sier en seniorøkonom ved en tenketank som gir råd til myndighetene til Reuters.

Vedkommende tror at nye rentekutt vil komme og også en reduksjon av reservekravene bankene er pålagt å ha plassert hos sentralbanken.

Årsaken til dette er frykt for at Kina vil få deflasjon og følge i fotsporene til Japan, ifølge den kinesiske seniorøkonomen.

Nye rentekutt og tilføring av ekstra likviditet kan føre til bobler i blant annet eiendomssektoren og aksjemarkedet. Den økonomiske veksten forventes å havne på rundt 7,4 prosent i år og rundt syv prosent i 2015.

- Veksten er på nær syv prosent og det er et farlig nivå gitt at den kan falle lavere på grunn av strukturelle reformer. Rentekuttet har bidratt til å øke sannsynligheten for at neste års vekstprognoser kan innfris, sier sjeføkonom Li Xunlei hos Haitong Securities til Reuters.

Mørke skyer over verdensøkonomien

Internasjonale næringslivstopper frykter hva 2015 vil bringe. Problemene i EU-regionen og usikkerhet rundt om «Abenomics»-eksperimentet vil lykkes skaper nervøsitet verden over.

- Det samler seg mørke skyer over verdensøkonomien. Dette er de dystreste utsiktene vi har sett siden finanskrisen, sier sjeføkonom Chris Williams hos analyseselskapet Markit til CNBC,

Markit, som står bak en rekke undersøkelser i de største økonomiene, har nettopp fått inn resultatene fra 6100 storselskaper over hele verden. Konklusjonen er at selskapene planlegger å redusere investeringer og nyansettelser.

Det har vært en kraftig forverring siden den forrige undersøkelsen ble gjennomført på forsommeren.

- Den største bekymringen er svekkelsen i optimismen og ekspansjonsplanene i USA. Disse er på de svakeste på fem år. Den amerikanske veksten ser derfor ut til å ha nådd toppen i løpet av sommermånedene med en svakere trend for de kommende månedene, sier Williams.

Anbefaler Kina, India og Indonesia

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs tror de asiatiske aksjemarkedene vil gjøre det bedre i 2015 enn i år. Kinesiske aksjer vil i gjennomsnitt stige med 14 prosent.

Også i India og Indinesia, hvor nye regjeringer er i ferd med å sette ut i livet en ny økonomisk politikk, forventes det en tilsvarende børsoppgang.

«En gjennomgående høy lønnsomhet i en økonomi som har en dempet svakere vekst støtter opp rundt verdivurderingen i Indonesia. Dette er det eneste markedet i regionen som fortsatt har en over 20 prosent avkastning på egenkapitalen», skriver Goldman Sachs.

Finansinstitusjoner anbefaler investorer å identifisere land i Asia som gjennomfører reformer.

Asiatisk børsrally underveis

Det kinesiske rentekuttet over helgen har sendt aksjemarkedene i hele Asia høyere i dag. Det er utsiktene til høyere økonomisk vekst i Kina som følge av rentekuttet som ligger bak.

«Rentekuttet er et signal om en svak økonomi og en innrømmelse av at de målrettede tiltakene fra tidligere i år ikke var nok. Vi forventer at de har avfyrt den første åpningssalven en serie med lettelser», skriver Credit Agricole i en analyse.

Australske gruveselskaper er blant vinnerne. BHP Billiton har klatret med fire prosent i forventning om at rentekuttet i Kina vil føre til økt etterspørsel etter råvarer.

BHP Billiton, som har opplevd at prisene på jernmalm nesten er halvert i år, tar ingen sjanser. De planlegger å redusere investeringsbudsjettet for 2015 og 2016.

I Hong Kong jubler investorer som har investert i eiendomssektoren. De fleste børsnoterte eiendomsselskapene i byen har betydelige investeringer i kinesiske byer. Lavere rente og økt likviditet kan skape ny aktivitet i den kinesiske eiendomssektoren.

Markedene

I Kina er det forventninger om at rentekuttet og nye lettelser vil føre til et børsrally i 2015. Det kinesiske meglerhuset Founder Securities har steget med 10 prosent.

Det er forventningene om fortsatt lettelser som ligger bak optimismen i dag.

- Investorer forventer at Kina vil levere mer. Dette trekket er ikke nok til å få fart på hjulet, sier direktør Fredric Neumann hos HSBC til CNBC «Asia Squawk Box».

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17357,51 (0,00%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23875,97 (1,84%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2535,5 (1,92%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1975,85 (0,56%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9117,21 (0,28%)

India, BSE Sensex: 28457,59 (0,43%)

Thailand, SET Index: 1586,71 (0,47%)

Singapore, Straits Times Index: 3344,93 (-0,01%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1828,12 (1,04%)

Indonesia, Composite Index: 5144,81 (0,64%)

Filippinene, SE Composite: 7341,78 (0,89%)

Australia, All Ordinaries: 5345,1 (0,99%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no