- Dommen er grundig og viktig, og dette er en veldig alvorlig sak der den domfelte har misbrukt banksystemet og tilliten hun har hatt gjennom sitt ansettelsesforhold i mange år, sier politiadvokat Richard Røed ved Hedmark politidistrikt til DN.no.

Han var aktor i saken mot den 56-årige kvinnen som tidligere var ansatt i Sparebanken Hed­­­mark. Gjennom en periode på fem og et halvt år bedro hun eller forsøkte hun å bedra over 30 finansinstitusjoner inkludert sin egen arbeidsgiver for vel 19,5 millioner kroner.

Fikk ut 16,8 mill.

56-åringen lyktes med å  få 16,8 millioner utbetalt ved å gi uriktige gjeldsopplysninger og gjennom bruk av falske selvangivelser, takster og lønnsslipper fikk i peridoden 2006 til 2011. Hun forfalsket dokumentene på egne vegne, men benyttet også navnene til samboeren, datteren og sin tidligere svigersønn, ifølge dommen fra Sør-Østerdal tingrett. Tre andre er mistenkt for medvirkning til bedrageri og heleri i denne saken.

I ettermiddag ble 56-åringen dømt til tre års fengselsstraff etter å ha innrømmet bedrageriene. Forsvarer Ole Drægni ønsker ikke å kommentere dommen, hvor det fastslås at at det lå et «sterkt og vedvarende forsett» bak og at «det er intet som tyder på» at den domfelte ønsket å slutte med bedrageriene.

Tok sluttpakke

– Vedkommende tok sluttpakke i forbindelse med en omstillingsprosess hos oss i slutten av 2011. I mars 2012 anmeldte vi henne for bedragerier og dokumentfalsk knyttet til et privat låneopptak, sa informasjonsdirektør Siv Stenseth i Sparebanken Hedmark da DN omtalte bedragerisaken for første gang i mars i år.

56-åringen fortalte i retten at lånene i all hovedsak gikk med til å dekke datterens forbruk og gjeld, og den tidligere bankansatte hevdet at hun til dels ble truet til å begå bedrageriene. Millionene som ble lånt skal også ha gått med til å dekke opp de tidligere banklånene.

- Denne saken viser behovet for å ha et gjeldsregister. Lånesystemet er altfor basert på tillit og det gir store muligheter for misbruk, sier politiadvokat Richard Røed.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.