– Vi har fortsatt ikke fått vite hvorfor utviklingen av IKT-systemet har stoppet opp. Det er også uklart hvem som har ansvaret for dette. Dette må vi finne ut av, sier Kolberg, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til NTB.

Komiteen skal nå skrive ferdig sin innstilling, som etter planen skal legges fram for Stortinget før jul. Men hva som blir komiteens anbefalinger, er for tidlig å si, ifølge Kolberg.

Hundrevis av millioner tapt

Blant dem som måtte forklare seg i den åpne høringen om Navs sterkt kritiserte IKT-satsing, var velferds- og arbeidsdirektør Joakim Lystad.

Han vedgikk at flere hundre millioner av skattebetalernes penger er gått tapt i forsøket på å modernisere Navs digitale systemer. Som DN tidligere har skrevet kostet prosjektet 723 millioner kroner frem til det ble stanset, ifølge Riksrevisjonens tall. Som DN skrev i fredagsavisen er det tapt opp til 340 millioner kroner.

– Vår egen internrevisjon har beregnet at vi har tapt mellom 110 og 170 millioner kroner. Vi kan tape et tilsvarende beløp, avhengig av hvor mye vi får utnyttet i prosjekt to og tre. Allerede nå vet vi at vi får utnyttet en del, sa Lystad i høringen.

Det omstridte IKT-programmet ble stanset i fjor høst.

– Hadde vi ikke stanset, hadde vi tapt mye mer. I tillegg ville uførereformen blitt utsatt, slo Nav-sjefen fast.

Uførereformen viktigst

Det var under Anniken Huitfeldts tid som minister at Stortinget fattet vedtak om å bruke 3,3 milliarder kroner mellom 2012 og 2018 på å gjøre alle Navs tjenester digitale, moderne og brukervennlige.

Samtidig var det avgjørende å sikre at uførereformen ble iverksatt som planlagt fra 1. januar 2015, understreket Huitfeldt i sin redegjørelse til komiteen.

– Hele departementet var giret inn på dette, sa hun.

Men uførereform pluss IKT-løsning ble for ambisiøst for Nav. Hvorfor ingen oppdaget dette før sommeren 2013, hadde velferds- og arbeidsdirektør Lystad ikke noe godt svar på.

Huitfeldt mente på sin side at politikerne hadde hatt for store forventninger til Nav. I tillegg var målene for IKT-prosjektet for ambisiøse, risikoen for høy, mens kompleksiteten i prosjektet ble undervurdert.

Konsulentbruk

Kontroll- og konstitusjonskomiteen setter også store spørsmålstegn ved den utstrakte bruken av konsulenter i IKT-prosjektet. Ifølge Kolberg er trolig flere hundre millioner kroner blitt brukt på eksterne konsulenter.

– Men Nav har ikke greid å komme opp med et konkret anslag. Det er i seg selv bekymringsfullt. Hva har vi fått igjen for disse pengene, sier Kolberg til NTB.

Nettopp planleggingen skal bli bedre i fremtiden, lovet arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) da han som sistemann møtte for komiteen.

Tryggere grunn

– Nav står nå på tryggere grunn, sier Eriksson og peker på at selv om etaten har gjort dyrekjøpte erfaringer, har de tatt et langt skritt i riktig retning.

Overfor NTB understreker Eriksson at han har tillit til Nav-ledelsen.

– Vi skal sørge for tett oppfølging og har jevnlig kontakt med Nav, for å sikre oss at farten og fremdriften holdes, sier han.

I 2015 skal andre del av IKT-moderniseringen starte med et nytt system for foreldrepenger, som skal være ferdig i 2017. Innen 2019 skal alle nye digitale systemer være på plass.

Eriksson varsler også en større gjennomgang av hele Nav-systemet samt alle velferdsordningene.

LES MER: - Hvordan kunne dere sitte å se på at det gikk så gæli

  – Nav står på tryggere grunn

Kan ha tapt 340 mill. på it-bom dnPlus  (krever innlogging)

Avgått direktør slipper å svare

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.