For de mange svenskene som jobber i Norge betyr kronefallet at de tar med seg lønninger hjem til jul som er mindre verd enn tidligere. Litt under 98 norske kroner er nå prisen på 100 svenske kroner. I dag var de to valutaene i noen timer like mye verd for første gang på 14 år.

– Det kan kanskje gjøre at det kommer færre sesongarbeidere hit fra Sverige, men de fleste kommer nok uansett fordi det er lettere å få jobb i det hele tatt her, sier Sanna Johansson (23), butikksjef på Carlings i Oslo sentrum.

Det var ikke gunstig kronekurs som lokket Johansson fra Nord-Sverige til Norge for tre år siden.

– Det er et mye mer åpent arbeidsmarked her og en venn fortalte meg at Oslo var en bra by, sier hun.

At hun ikke får like mye ut av den norske lønnen neste gang hun reiser hjem, tar ikke butikksjefen så tungt.

– Jeg flytter ikke tilbake nå og tenker at «da kan det være det samme». Når folk spør hvor jeg kommer fra nå, svarer jeg Oslo. Når jeg drar hjem er det for å være sammen med foreldrene mine, da spiller kronekursen ingen rolle, sier hun.

Viktor Nord, som leder arbeidsformidlingsbyrået Sverige-Norge.no fra Göteborg tror ikke færre svensker vil søke jobb i Norge. Rundt 100.000 svensker jobber i dag i Norge på fast basis. Jul og sommer øker antallet.

– Arbeidsmarkedet i Norge er fortsatt mye bedre enn i Sverige i de fleste bransjer. Det viktigste for de fleste er å få en jobb, ikke kronekursen. Men om dette fortsetter og jobbene blir færre, kan det snu, sier Nord, som har formidlet 4000 svensker til norske jobber.

Han sier at jobbene i oljebransjen er blitt merkbart færre de siste par årene, mens etterspørselen fra helse og omsorg er konstant. Også i bygg- og anleggsbransjen er det stort behov.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.