Børskommentaren er oppdatert.

Børsene i USA åpnet opp onsdag, før den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) la frem sin rentebeslutning klokken 20.00 norsk tid.

Oppgangen på Wall Street tok seg ytterligere opp etter det som viste seg å være nye signaler om når første renteheving vil komme.

I markedet har det vært knyttet særlig spenning til hva sentralbanken ville gjøre med beskrivelsen «betydelig tid» når den omtaler tidspunktet for den ventede renteøkningen.

Formuleringen er nå byttet ut med en lovnad om å være «tålmodig».

- Det er ingen forandring her. Jeg synes det er rimelig å tolke dette som at de fremdeles tenker i retning av å gjøre den første rentehevingen en gang omkring neste sommer, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand mener onsdagens uttalelse likevel får betydning.

- Hadde de beholdt «considerable», hadde det vært et signal om å utsette rentehevingen neste år. Nå er fremdeles hovedscenario å heve den i løpet av sommeren neste år, mener han.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News, ventet 68 prosent av de spurte økonomene at frasen blir byttet ut med «tålmodig» eller lignende for å beskrive Feds tilnærming til rentepolitikken.

- Aksjemarkedet er beroliget av at økonomien fortsetter å bedre seg, sier Chen.

Venter endring

Sentralbanken har i sin rentesetting et dobbelt mål knyttet til sysselsetting og inflasjon.

De fleste medlemmene i Feds Rentekomite venter nå at prisene vil stige i 2015, men ikke like mye som tidligere anslått, skriver Marketwatch.

Konsumprisene i USA var ned 0,3 prosent i november sammenlignet med måneden før. På årsbasis var indeksen opp 1,3 prosent, opplyste amerikanske statistikkmyndigheter før børsåpning onsdag, ifølge Bloomberg News.

Slik ender nøkkelindeksene i USA onsdag (klokken 22.05 norsk tid):

  • Dow Jones - opp 1,69 prosent til 17.357 poeng.
  • Nasdaq Composite - opp 2,12 prosent til 4.644 poeng.
  • S&P 500 - opp 2,03 prosent til 2.012 poeng.

Følg utviklingen her.

Les også på DN.no i dag:
- Vi savnet sentralbanken igår
- Norsk økonomi går inn i en mer usikker tid
Dyrere å realisere Spania-drømmen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.